Trängsel. Lena Hellson, livsmedelsinspektör, kollar här så att charken har rätt temperatur och markeringar. Under coronaåret har hon även fått göra trängselkontroller. Foto: Anton Kyhlbäck

Lena inspekterar maten och avstånden

Livsmedelsinspektören Lena Hellson ser till att ingen ska bli sjuk på matställen i Danderyd. Under året har hon även fått en ny uppgift: Att kolla så att avstånden hålls under pandemin.

  • Publicerad 10:00, 9 maj 2021

De vanligaste avvikelserna har varit att det inte har varit tillräckligt avstånd.

Visste du att det finns cirka 250 anläggningar i Danderyd där livsmedel säljs på olika sätt? Ungefär 88 av dessa är serveringsställen.

Lena är en av två livsmedelsinspektörer i Danderyd på miljö- och stadsbyggnadskontoret som ser till att regler kring maten följs, och att rätt information kommer ut.

Under året har hon även fått kolla så att avstånden hålls på serveringsställen.

– Lagstiftningen gäller alla verksamheter som säljer eller serverar mat till allmänheten. Målet med mitt uppdrag är att ingen ska bli sjuk, eller vilseledas, när det kommer till mat och livsmedel, säger Lena Hellson.

Nya uppdraget – avstånden

En del känner till vad en livsmedelsinspektör arbetar med. Testar temperaturen på kyldiskarna, kollar mathanteringen i den lokala matbutiken eller kontrollerar att det inte finns ohyra i restaurangerna.

Andra kanske till och med har gjort en egen anmälan till miljö- och stadsbyggnadskontoret efter att de blivit sjuka, som sedan har fått följas upp av livsmedelsinspektörerna.

Men det är inte alla känner till är att de under pandemin även fått ett nytt uppdrag. Att kolla så avstånden hålls.

– I år har vi gjort 77 stycken trängselkontroller, som det kallas, i Danderyd, säger Lena Hellson.

Lena Hellson har tidigare arbetat i Sigtuna och på Ekerö, men de senaste 2,5 åren i Danderyd.

– Jag upplever att klimatet i Danderyd är bra, där nästan alla förstår vad mitt jobb går ut på. Jag brinner också för service, att träffa människor och vägleda företagen.

Hon ger ett exempel på hur de kan arbeta.

– Under 2019 hade vi fokus på redlighet, då kollade vi fetaosten och parmaskinkor på pizzerior i Danderyd. Att man verkligen använde de varorna som man angav.

16 klagomål

Under 2020 gjorde hennes kontor 192 trängselkontroller – inklusive uppföljningar. Totalt har det kommit in 16 klagomål från allmänheten under året. De 192 kontrollerna 2020 och de 77 i år har resulterat i tre förelägganden om vite.

Lena Hellson vittnar om att det funnits en viss frustration på serveringsställen efter råden om avstånd och förbud kring servering efter åtta på kvällen.

– De vanligaste avvikelserna har varit att det inte har varit tillräckligt avstånd mellan sällskap. Serveringsställen som har behövt glesa ut eller markera bord.

Inspektör. Lena Hellson tycker att bemötandet från näringslivet är bra när hon kommer för att inspektera.

Så kontrolleras livsmedel

Den offentliga livsmedelskontrollen arbetar på delegering av miljö- och hälsoskyddsnämnden i Danderyd.

Kontroller, avvikelser, rapporter och uppföljningar rapporteras till Livsmedelsverket.

Den kommunala livsmedelsinspektionen kontrolleras av Länsstyrelsens revision.

Flera områden är prioriterade i livsmedelsinspektören uppdrag. Det är äldreboenden, sjukhus, förskolor och andra platser som klassas "skyddade verksamheter".

Visa merVisa mindre