På måndag den 13 februari är det dags för Funkisfestivalen att återigen fylla Tyresö gymnasiums aula med glädje, skratt och massor av sång.

Det är femte gången som kommunen arrangerar en deltävling.

– Det är ju ett Mello och deltagarna ser det som en jättechans att få glänsa på egna villkor. De gör sin grej på scenen – allt från charm till vad de själva känner för, säger projektledare Ohuru Hallström.

Liksom tidigare år framför Tyresöborna antingen en egen låt eller en cover tillsammans med en liveorkester som består av lärare från Kulturskolan. Festivalen leds i år av konferenciererna Tobbe Trollkarl och Elias Moberg.

Extra många är med

Vissa som tävlar är rutinerade medan andra sjunger för första gången i festivalen. Och i år är det extra många deltagare.

– Vi hann inte stoppa anmälningarna. Det är egentligen max tolv deltagare, men i år vart det 14. Vi är jätteglada att det är så många som vill vara med.

Lena Löwgren är en av de 14 som ska tävla om att representera Tyresö i semifinalen på Nalen i Stockholm.

– Det är skojigt och jag gillar att sjunga, säger hon.

Det här är tredje året hon är med. Förutom att uppträda på Funkisfestivalen så sjunger hon också i Popfolket, ett band med deltagare från daglig verksamhet i Tyresö.

Ofta dålig självkänsla

Syftet med festivalen är att uppmärksamma personer med funktionsnedsättning och sätta strålkastarljuset på varje persons stora kapacitet.

– Målet är att ge dem en egen arena, låta dem sjunga och ta plats. De här personerna har ofta dålig självkänsla, bara att få vara med på scen och ha en publik är glädje för dem, säger Ohuru Hallström.

Evenemanget är kostnadsfritt och förväntas locka uppemot 300 Tyresöbor i publiken.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som omfattas av LSS och anordnas av föreningen Funkisglädje.

Sångtävlingen ägde rum första gången år 2011 och har sedan dess blivit ett årligt återkommande evenemang i deltagande kommuner.

Lena Löwgren ska tävla i Funkisfestivalen för tredje gången.

Lena Löwgren ska tävla i Funkisfestivalen för tredje gången.

Privat

Gillar Lasse Stefanz

Till måndag har Lena Löwgren valt låten "De sista ljuva åren" med Lasse Stefanz. Men det är hon inte ensam om.

– Jag vet att det är en till i Tyresö som ska sjunga samma låt, det kanske blir svårare då att vinna. Men jag har sjungit låten förut hemma och gillar Lasse Stefanz, så därför valde jag den, säger hon.