När Mitt i besöker parkleken Ängen i Bredäng en onsdag i mitten av juli är parken fylld av barnfamiljer och ungdomar. Föreningen Unga själar har tagit över området för att arrangera en fartfylld aktivitetsdag för de boende i området.

Hoppborgen gungar ständigt till av små barn som kastar sig mot det mjuka gummit. En bit bort passas en fotboll mellan entusiatiska barn som springer runt iklädda uppblåsta plastbollar. Senare på kvällen nalkas det grillning, ansiktsmålning och hennatatuteringar.

Initiativet till aktivitetsdagen kommer från Faduma Mohamed, 33, som är grundaren av Unga själar.

– Vi har fått önskemål från barn och unga som bor i Bredäng att anordna en aktivitetsdag, säger hon.

Eldsjäl och lokal hjälte

Faduma grundade Unga själar tillsammans med sin syster i slutet av 2016. Syftet med föreningen är att hjälpa socioekonomiskt utsatta barn och unga i Stockholmsområdet att uppfylla sina drömmar.

Ett axplock av det Unga själar har kunnat erbjuda ungdomar under åren är höstlovsövernattning på Ängsholmen i Stockholms skärgård, Laserdome i Aspudden och skidåkning i Flottsbros backar i Huddinge.

– Vi i Unga själar vill visa barn och unga att pengar inte är ett hinder för dem. Bara för att de inte har några pengar betyder det inte att de inte ska få göra roliga aktiviteter, säger Faduma som på vardagar arbetar som lärare på Kämpetorpsskolan i Älvsjö.

För sitt volontärarbete med Unga själar blev Faduma utsedd till Mitt i Stockholms lokala hjälte 2020 och samma år fick hon även priset Årets eldsjäl på Svenska hjältar-galan.

Faduma förklarar att hennes drivkraft kommer från hennes egna erfarenhet av att växa upp i en miljö där många levde med svåra ekonomiska förutsättningar.

– Alla barn har inte samma förutsättningar och det tycker jag är fruktansvärt. Vi i samhället måste visa upp ljuset för de unga och leda vägen in i det ljuset, säger Faduma.

Aktivitetsdagen i Bredäng möjliggjordes genom ett bidrag på 10 0000 kronor från Skärholmens stadsdelsförvaltning. Utöver bidraget donerades även mat genom Gålöstiftelsen och dryck från Nobe aloe vera.– Jag hoppas att fler företag och organisationer hjälper till på sådana här dagar. Utan dem hade det inte varit möjligt att ha en sådan här kväll, säger Faduma. 

Under aktivitetsdagen fick Faduma även hjälp från boende i Bredäng som donerade sin tid och kraft. En av dessa är volontären Nomin-Erdee Tsogtbaatar, 15. Hennes jobb var att hjälpa till med grillningen, fotbollsturneringen och femkampen.

Varför har du valt att volontärarbeta ikväll?

– Det är så inspirerande att vara med och hjälpa till. Jag får hänga med mina vänner och vi kan samtidigt hjälpa till och fixa en rolig dag för andra.