"Äntligen!" "Helt rätt!" Eller: "Löjligt!"

Artikeln om kuratorn Cem Celepli Atci – "Unga behöver förstå sitt eget ansvar" – har delats över hundra gånger de senaste dagarna och väcker en stor debatt på sociala medier, både för och emot. Många tar upp sina egna erfarenheter av polisingripanden.

https://www.mitti.se/ettsthlm/stoppad-av-polisen-unga-behover-forsta-sitt-eget-ansvar/reptjB!k59X0Oby41qvJahwDfrApQ/

"Dags att sluta dalta"

Fantastiskt initiativ! Det är dags att det slutas daltas med ungdomar som i många fall räknas som vuxna. Har man inte gjort något fel borde man snarare samarbeta med polisen istället för att bli kränkt.

/Josefine

"Du har inte blivit utsatt"

Säg gärna samma sak när du själv blivit utsatt i hela ditt liv av polisen på grund av ditt utseende.

/David

"Inte konstigt att man tappar respekten"

Jag gick i grundskolan i Tensta och har aldrig begått ett brott, mig veterligen. Men när man blivit visiterad av samma polis 8+ gånger på ett år (repetera gärna proceduren i fem år) så blir man jävligt sur på polisen till slut.

När man även blir utskälld för att vara "kaxig" när man frågar samma polis (fjärde gången på mindre än en månad) som visiterar en varför man alltid blir visiterad... är det konstigt att man tappar respekt?

Jag vet att polisen behövs och utför en samhällsviktig funktion, men det finns en gräns innan man börjar se poliser som Gestapo.

/Andreas

"Inte en godtagbar anledning att bli upptryckt"

Ja, du riskerar att stoppas oftare av polisen om du hänger med personer som håller med med något olagligt. Men det är komplext. I dessa små bubblor, våra orter, så växer man tätt ihop, man håller ihop.

Och många gånger händer det tyvärr saker med ens barndomsvänner, man tar olika vägar. Och det är inte alltid så lätt att bara droppa sina vänner när de är på glid – för innerst inne hoppas man att de ska ”glida tillbaka”.

Det är inte en godtagbar anledning att bli upptryckt mot en vägg eller få byxorna neddragna mitt i centrum, eller bli bortkörd till en skog på andra sidan stan.

/Mamma i Botkyrka

“Sortera bort främlingsfientliga poliser”

Hur ska det någonsin kunna bli bättre om inte polisen bemöter människor på likvärdigt sätt?  Man behöver redan vid intagning till polishögskolan ha psykologiska tester som kan visa vilka av sökanden som har främlingsfientliga åsikter och inte passar i yrket. 

/Liisa

”Poliser är bara människor”

Jag tror inte det är så enkelt. Poliser är som människor i allmänhet, men genom sitt yrke kommer de i kontakt med en jäkla massa skit. Om man bara skulle rekrytera perfekta människor till polisen skulle det inte finnas många.

/Allan

”De kriminella vill svärta ner polisen”

Det finns starka krafter som vill att polisen ska ha dåligt rykte. Om ungdomar i ditt område hatar polisen får de lättare att cementera sin status, nå låg anmälningsbenägenhet och på sikt mer laglöshet = bra business. Ingen nyhet såklart, men det är dags att vända trenden. Det är viktigt att poliserna får stöd i och utanför yrket om man vill ha bra poliser.

/Ivan

"Raggarna hade det också jobbigt"

Approprierar man en stil som signalerar gangster och våldskapital så är det inte så konstigt att polisen blir påträngande. Det var säkert jobbigt för raggargängen på 60-talet också med ständiga poliskontroller. Tips till buset: byt kläder!

/Tomas

“Varenda gång ska de försöka skrämma skiten ur en”

Så vitt jag vet har jag inte "approprierat en gangsterstil" någon av gångerna polisen kommit och försökt jiddra med mig om vad jag skulle ha i min väska eller ifall jag är drogpåverkad och liknande, och det har hänt säkert 15-20 gånger sen jag var TOLV år gammal.

Några av de absolut mest städade människorna jag känner, båda på insidan och utåt, har de gått upp till och greppat i nacken.

Aldrig någonsin har poliserna försökt förklara vad de håller på med eller ens kommit med en ens lite neutral inställning. Varenda jävla gång ska de försöka skrämma skiten ur en och bara utgå från att man gjort något.

Har jag fel som tänker som jag gör? Kanske. Men det bidrar fortfarande till ett agg mot polisen, och det är ju exakt det som de har problem med.

/Kim

“Fältassistenter kan förbättra dialogen”

Frågan är komplicerad. Hur ska polisen bygga tillit och förtroende samtidigt som man ska sätta gränser och upprätthålla lagen under tuffa förhållanden?

Kanske är det två roller som är svåra att förena. Kanske är det så att det är en annan roll som ska hänga i centrum som t ex fältassistenter och att det är de som får ta dialogen både med ungdomarna och polisen.

/Mikael  

“Att bevaka polisen är inte lösningen”

Tänk om dessa ungdomar i stället hade diskuterat hur de skulle kunna hjälpas åt för att stoppa droghandeln och vända de kriminella ryggen och på så sätt bidra till ett bättre och tryggare samhälle.

Det är så enkelt att lägga skulden på någon annan. Att bevaka polisen i stället för droglangarna kan väl knappast vara vägen framåt.

/Setterberg

“Vi måste erkänna problemet på båda sidor”

Jag tror ingen klagar på polisens närvaro. Men när polisen går på ungdomar som faktiskt inte är med i gäng eller gjort något kriminellt, bara på grund av deras hudfärg då blir det fel.

Någonstans måste vi erkänna att det finns stökiga ungdomar med grova problem, men vi måste också erkänna att det finns vissa poliser som inte sköter sitt arbete utan mer skapar oro och hat.

När vi kommit dit så kanske man kan skapa en dialog med unga föräldrar och polis. Jag har inga direkta lösningar utan vi måste alla se att det är ett stort problem.

/Lena

https://www.mitti.se/ettsthlm/unga-protesterar-mot-standiga-poliskontroller/reptjC!V3J263FNJY@0Ekq25w8pBA/

https://www.mitti.se/ettsthlm/malet-minskad-konflikt-mellan-polis-och-unga/reptjp!W6Xb0uA2Vo330LN68eVjg/

https://www.mitti.se/ettsthlm/stoppad-av-polisen-40ganger/reptjw!8TBFtEKSUS4lw1EFEouQA/

https://www.mitti.se/ettsthlm/polisen-stopp-och-kontroll-ger-samre-resultat/reptkf!YK0gi2hEspHaTE9F4TaJzw/