För en tid sedan kunde Mitt i berätta att runt 50 fåglar smittats av fågelinfluensan i Solna. Sedan dess har hundratals drabbats.

Nu går Järfälla kommun ut och meddelar att även döda fåglar påträffats i vid Säbysjön och två stycken vid Kyrkparken i Barkarby.

Enligt kommunen rör det sig om ett tjugotal döda individer och två av dessa har skickats in på analys till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).

På kommunens hemsida skriver man att de följer utvecklingen noga, särskilt vid kommunens fågelrika områden som vid Säbysjön och Säbyparken.

Passa på hunden

Den sjukdom som misstänks ha drabbat fåglar i Järfälla ska inte utgöra någon fara för människor, däremot kan hundar riskeras att smittas. I Solna smittades en räv nyligen av fågelinfluensan, rapporterar SVT Nyheter.

Kommunen uppmanar därför att vara noga så att hundar inte går fram och nosar på döda fåglar. Om man skulle stöta på en död fågel ska man låta den vara och kontakta kommunens servicecenter så de kan hantera den.

Enligt Solnas expert i frågan är risken stor att smittan förs över till andra fågelarter.

– Det är nog bara en tidsfråga eftersom det är andra fåglar som häckar tillsammans med skrattmåsarna, sa stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg till Mitt i tidigare i maj.