Chandra Sivalingam flyttade med sin familj till Högmora för tre år sedan. Han trivs i området, men saknar en buss.

– Då sa man att det skulle gå en buss längs huvudgatan. Men ingenting har hänt, säger han.

Nu får han knata 1,6 kilometer till bussgållplatsen uppe på Ågestavägen när han ska åka kollektivt. Därifrån tar hans 10-åring bussen som går till Solfagraskolan. Det yngsta barnet går på förskolan i Högmora.

Ruth Tauber och hennes familj har samma sitation.

– Det tar 17 minuter för oss att gå till busshållplatsen. Här finns ingen affär. Utöver förskolan måste man ta sig härifrån för alla ärenden.

Tillsammans har de startat en namninsamling för busstrafik till Högmora. De efterlyser en buss som åtminstone går fram till förskolan. De lyfter miljöskäl, att barn ska kunna åka buss till skolan istället för att föräldrar skjutsar – det skulle göra det lättare att pendla och minska bilberoendet. På bara några dagrar har namninsamlingen fått över 350 underskrifter.

Och de har stöd från lokalpolitiskt håll.

– De har helt rätt i att det finns ett behov av bättre kollektivtrafik till området. Vi har påtalat det till regionens trafikförvaltning i vårt senaste remissyttrande över förändringar i kollektivtrafiken 2025. I det lyfte vi upp Högmora som ett område som behöver bättre kollektivtrafikförsörjning, säger Emil Högberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor och trafik.

SL: "Vägarna klarar inte busstrafik"

På längre sikt är kommunens plan att Högmora ska byggas ihop med Svartvik och att bussgatan ska gå genom båda områdena. Men det dröjer flera år innan det blir verklighet.

Emil Högberg menar dock att området redan i dag är tillräckligt stort för att ha kollektivtrafik.

Invånarantalet har mer än fördubblades under 2010-talet och 2021 bodde 2000 personer i Högmora.

– Alla sådana här områden ska ha en kollektivtrafikförsörjning på rimligt avstånd och med rimlig turtäthet. Det är en viktig komponent när de utvecklas, säger han.

På SL är man medveten om att gångavståndet till busshållplatsen är långt och att befolkningstätheten motiverar en busslinje genom området. Men enligt en utredning som gjordes våren 2024 är väginfrastrukturen inte utbyggd för busstrafik.

– Det kan handla om att vägarna är för smala eller branta, säger Sophie Gunnarsson, presskommunikatör.

I utredningen står att det skulle vara möjligt med en anropsstyrd bussförsörjning, alltså bussar som inte rullar efter vanliga tidtabeller utan i stället kommer när resenärerna bokar in sin resa. Detta verkar dock inte heller vara aktuellt just nu.

Högmoraborna planerar att lämna över namninsamlingen till trafikregionrådet senare i vår.