Värmdös simhall Gustavsbergsbadet håller öppet trots corona och nyligen skärpte de sina regler för besökare ytterligare. Ännu färre släpps in nu mot tidigare – max 60 personer får vistas i simhallen samtidigt. Det gäller totalt i alla bassänger och rutschkanor. När någon går ut, släpps en ny person in. Under tiden får man köa utanför.

Besökare från hela länet

Och många åker långt för att besöka Gustavsbergsbadet. Under höstlovet var drygt hälften av besökarna helt nya och de kom från hela länet.  

– Vi har badgäster som har åkt 1–1,5 timme för att komma hit och så kommer de inte in för att det är fullt. Det leder till stort missnöje, säger Elisabeth Strömberg, vd och chef för Gustavbergsbadet.

Sista helgen på höstlovet valde de till och med att stänga på grund av risk för trängsel och köer. Nu jobbar man med att ta fram ett digitalt bokningssystem där man bokar och betalar sitt besök på nätet innan man åker dit.

I det nya systemet får man en så kallad slottid, alltså en viss tid då man får bada.

– Det kan vara två-tre timmar, det är inte klart ännu, men de flesta är nöjda efter 1,5–3 timmar, säger Elisabeth.

Ambitionen är att ha det klart till jullovet. Det kommer fortfarande att finnas några platser öppna för de som går dit spontant.      

Varför badet på Värmdö är så poppis tror Elisabeth beror på att många andra hallar är slitna och håller en lägre vattentemperatur, plus att Gustavsbergsbadet jobbar extra med att hålla rent.

Många frågor om årskorten

Under tiden tappar simhallen stora intäkter. Antalet årskortsmedlemmar rasar, det gäller både befintliga som vill säga upp sitt kort och färre som tecknar nytt kort, på grund av corona. Sedan förra året har köp av nya årskort minskat med 50 procent.

– Vi får massor av frågor vad man ska göra med sitt årskort, vissa vill ha pengar tillbaka, andra vill frysa det. Vi vädjar om mer tid för att hitta en lösning. Ingen kan veta hur länge den här pandemin pågår, säger Elisabeth.

Detta ihop med färre spontanbesökare – eftersom de bara släpper in max 60 mot normalt cirka 300 besökare i simhallen samtidigt – har gjort att simhallen tvingats dra ned kraftigt på personal. Tre heltidstjänster är vakanta och 40 timanställda har sagts upp.

– Det är fortfarande samma ytor som ska städas och vi behöver hålla koll ute vid bassängerna, säger Elisabeth.

Än så länge har man inte behövt höja några avgifter eller göra några stora förändringar i öppettider.

– Taktiken hittills har varit att försöka spara oss ur denna uppförsbacke, men det kommer inte att gå i längden, säger Elisabeth Strömberg.