Dörrvakt. "På höstlovet vallfärdade folk hit, från hela länet" säger simhallschefen Elisabeth Strömberg. Hon tar emot besökarna och visar var de ska ställa sig i kö. Foto: Eva Tonström

Långa köer till Gustavsbergsbadet trots corona

Trots corona ringlar sig kön till Gustavsbergsbadet lång, vecka efter vecka. Nu förbereds ett system där du bokar dina besök på nätet innan du går dit.

  • Publicerad 15:46, 9 nov 2020

Värmdös simhall Gustavsbergsbadet håller öppet trots corona och nyligen skärpte de sina regler för besökare ytterligare. Ännu färre släpps in nu mot tidigare – max 60 personer får vistas i simhallen samtidigt. Det gäller totalt i alla bassänger och rutschkanor. När någon går ut, släpps en ny person in. Under tiden får man köa utanför.

Besökare från hela länet

Och många åker långt för att besöka Gustavsbergsbadet. Under höstlovet var drygt hälften av besökarna helt nya och de kom från hela länet.  

– Vi har badgäster som har åkt 1–1,5 timme för att komma hit och så kommer de inte in för att det är fullt. Det leder till stort missnöje, säger Elisabeth Strömberg, vd och chef för Gustavbergsbadet.

Sista helgen på höstlovet valde de till och med att stänga på grund av risk för trängsel och köer. Nu jobbar man med att ta fram ett digitalt bokningssystem där man bokar och betalar sitt besök på nätet innan man åker dit.

I det nya systemet får man en så kallad slottid, alltså en viss tid då man får bada.

– Det kan vara två-tre timmar, det är inte klart ännu, men de flesta är nöjda efter 1,5–3 timmar, säger Elisabeth.

Köar. Johanna och Jyrki Vähätalo med barnen Frank-Olle och Ava väntar på att få komma in. De har åkt från Tumba. "Vi har hört att det ska vara bra här, och kul med äventyrsdelen. Vi ville hitta på något med barnen och nu är det mindre folk än vanligt i badet." säger de. Foto: Eva Tonström

Öppet. "Vi håller öppet som vanligt, samtidigt som vi uppmanar folk att inte komma hit. Det känns jättekonstigt, för alla. Som att balansera på en slak lina", säger simhallschefen Elisabeth Strömberg. Foto: Eva Tonström

Ambitionen är att ha det klart till jullovet. Det kommer fortfarande att finnas några platser öppna för de som går dit spontant.      

Varför badet på Värmdö är så poppis tror Elisabeth beror på att många andra hallar är slitna och håller en lägre vattentemperatur, plus att Gustavsbergsbadet jobbar extra med att hålla rent.

Många frågor om årskorten

Under tiden tappar simhallen stora intäkter. Antalet årskortsmedlemmar rasar, det gäller både befintliga som vill säga upp sitt kort och färre som tecknar nytt kort, på grund av corona. Sedan förra året har köp av nya årskort minskat med 50 procent.

– Vi får massor av frågor vad man ska göra med sitt årskort, vissa vill ha pengar tillbaka, andra vill frysa det. Vi vädjar om mer tid för att hitta en lösning. Ingen kan veta hur länge den här pandemin pågår, säger Elisabeth.

Detta ihop med färre spontanbesökare – eftersom de bara släpper in max 60 mot normalt cirka 300 besökare i simhallen samtidigt – har gjort att simhallen tvingats dra ned kraftigt på personal. Tre heltidstjänster är vakanta och 40 timanställda har sagts upp.

– Det är fortfarande samma ytor som ska städas och vi behöver hålla koll ute vid bassängerna, säger Elisabeth.

Än så länge har man inte behövt höja några avgifter eller göra några stora förändringar i öppettider.

– Taktiken hittills har varit att försöka spara oss ur denna uppförsbacke, men det kommer inte att gå i längden, säger Elisabeth Strömberg.

Nytt. Sedan i våras har hela gymet bytts ut med nya maskiner - 20 för kondition och 20 för olika muskelgrupper, berättar simhallschefen Elisabeth Strömberg. Foto: Eva Tonström

Gustavsbergsbadet

Öppnade 2008 och drivs av kommunägda bolaget Gustavsbergsbadet AB.

Vad: Äventyrsbad med vattenrutchkanor, undervisningsbassäng och 25-metersbassäng. Gym och gruppträning, relaxavdelning och café.

Var: Ösby badväg 3

Hur: Gå in på varmdo.se/gustavsbergsbadet för regler och öppettider. Bland annat finns skyddsskärmar runt kassan, en sluss vid entrén och personalen desinficerar alla ytor mer än vanligt.

Sedan i våras har hela gymmet bytts ut med nya maskiner, även relaxavdelningen har renoverats.

Visa merVisa mindre