Även Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, är oroad. Han tycker att regionerna tonar ner vårdskulden.

– Vi som jobbar på golvet tror inte att det kommer att bli så enkelt att jobba ikapp, säger han.

Vården har tvingats ställa om under pandemin, och föra över resurser till covid-vården, där särskilt alla extra vårdplatser inom intensivvården har slukat personal.

Vård har skjutits upp

För att klara det har den så kallade elektiva vården, sådant som kan vänta utan medicinska risker, satts på paus. Det kan gälla allt från återbesök för att kontrollera blodtryck till operationer.

Även under sommaren pausas en hel del vård, eftersom personalen ska ha semester.

Så för att beta av vårdskulden gäller det att hugga i. Enligt Läkarförbundets enkät är nio av tio läkare oroade över hur vården ska klara av det.

Fortfarande trötta

Dessutom visar enkäten att var fjärde läkare inte fått tillräcklig återhämtning under sommaren efter att ha jobbat hårt under pandemin.

– Vi har varit oerhört pressade under ett och ett halvt år. Det blir inte lätt att få ur mer kraft och jobba hårdare. Man får försöka göra en extra operation här och ett återbesök där. Det kommer att ta ett år innan vi är ifatt, säger Johan Styrud.

Risk att personal slutar

Samtidigt finns det risk för personalflykt, sjukskrivningar och personal som inte kan jobba full tid, menar han.

– Och då blir det ännu svårare att jobba ikapp. Sedan har ju sjukhusen sparbeting, det här är en ekvation som inte går ihop.

Läkarförbundets enkät gjordes 11–17 augusti och besvarades av 2 748 personer, vilket var 41 procent av de tillfrågade.