Efter att ha nått en topp i slutet av förra året har bostadspriserna vänt neråt, det visar bostadssajten Hemnets statistik över bostadspriser i Ekerö kommun. I juli var snittpriserna de lägsta sedan januari 2021.

Orsaken är de höjda boräntorna. Priserna på bostäder i Sverige har sjunkit markant sedan i våras, då Riksbanken aviserade en höjning av styrräntan för att bromsa den kraftiga inflationen. Sedan dess har styrräntan höjts två gånger och den påverkar i sin tur boräntorna uppåt.

Skåbon David Häggmark bor med familjen i en villa i Skå sedan drygt 20 år, men de hyr sin bostad. Han har följt med i rapporterna om prisläget, energipriser och räntor.

– Jag tror många är oroade. Vi vet inte var elpriserna tar vägen. Jag skulle inte köpa nu.

Pratar om marknaden

Han är glad att han och familjen har en hyresbostad, och tror att många Mälaröbor nu avvaktar lite extra.

– Här ute tror jag att många har råd med att vänta med att sälja till priserna är annorlunda.

15-åriga dottern Clara Häggmark Lindberg har inga planer på att flytta hemifrån ännu på några år, men är med i samtalen om bostadsmarknaden.

– Vi pratar en del hemma om det med storebröderna, säger hon.

I samtalen med sina barn lyfter David Häggmark även boendeformen.

– Vi pratar om att man kanske inte måste köpa sin bostad, säger han.

Nedgång väntas fortsätta

Mest har priserna på bostadsrätter fallit. I Storstockholm har de sjunkit med 10 procent på tre månader (maj–juli), enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bara i juli var nedgången 5 procent. Även om juli är en månad då färre försäljningar görs menar man att siffrorna indikerar en fortsatt nedgång.

På sajten Hemnet har marknadsanalytikern Erik Holmberg samma åsikt.

– Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärdet är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspriset. Det innebär att många också säljer under utgångspriset. Köparna håller hårdare i plånboken. Enligt undersökning vi gjorde i början av augusti tror rekordmånga på en fortsatt nedgång, säger han.

På Mälaröarna är det framför allt villor som säljs.

– Det vi kan säga är att det är en svalare bostadsmarknad. Det är inte lika vanligt med budgivningar som sticker iväg, säger Helene Dahlbäck på Mäklarringen Ekerö.

Avvaktar valet

Hon ser att yttre påverkan spiller över på Mälaröarnas villapriser.

– Väldigt många köpare kommer från stan, västerort och lägenhetsmarknaden. Där har det blivit svalare.

Faktumet att ett val närmar sig med stormsteg ser hon också som en av orsakerna till det svalare intresset.

– Många avvaktar till efter valet. När det blir skriverier om räntepriser, ändrade skatteregler eller fastighetsskatten kan det påverka tillfälligt.

Samtidigt lyfter Helene Dahlbäck en bild hon upplever lite problematisk i sammanhang där bostadspriser diskuteras.

– Jag tycker att det är alldeles för stort fokus på att man ska tjäna pengar på sin bostad hela tiden. Man köper egentligen en bostad för att bo där och trivas.

De som vill köpa bostad i nuläget råder hon att förbereda sig. Det finns några saker som är extra viktiga att ha med sig.

– Att man har lånelöfte klart och att banken godkänner ett överbryggningslån så att man kan köpa innan man har sålt, eller att man har sålt sin nuvarande bostad.