Allt oftare hittar föräldrar, fältare, polis, nattvandrare och lärare trasiga ballonger och punkterade gaspatroner vid hängplatser för ungdomar i Sigtuna kommun. Det är spår efter lustgasanvändande.

Lustgaspatroner säljs helt lagligt idag i Sverige och har under en tid rapporterats som en partydrog, främst bland unga. Patronerna säljs i butiker, även vissa barer och krogar säljer ballonger fyllda med lustgas.

Prata med ungdomarna

Nu vill Sollentunapolisen och fältarna i Sigtuna kommun varna föräldrar för trenden.

– Unga tror ofta att lustgas är ofarligt eftersom den inte är narkotikaklassad och man använder den på sjukhus men det är den inte. Den gas man köper på gatan är ren lustgas som kan leda till en djup syrebrist som gör att man svimmar av och man kan exempelvis få kramper eller hjärtarytmier, säger Charlotta Lundberg på Sollentunapolisen.

”Inandning av lustgas kan ge syrebrist och leda till medvetslöshet, ojämn hjärtrytm och i värsta fall döden. Kroppens skyddsreflexer som exempelvis kräkreflexen kan även försvagas”, skriver Sollentunapolisen på sin Facebooksida.

Regionernas vårdguide informerar om de olika biverkningarna av syrgas: illamående, minnesluckor. Guiden skriver även att höga doser under lång tid kan vara skadlig.

Sluss in i tyngre droger

Patronerna har innehållit koncentrerad lustgas som ungdomar använder för att få ett kortvarigt rus med en berusningseffekt på cirka 20 sekunder, helt utan bakfylla eller ett berusat beteende när de kommer hem.

Även om det inte är olagligt med lustgas anser polisen att det för ungdomar som söker kickar kan vara en sluss till tyngre droger.

– Polisens uppmaning till föräldrar är att prata med era barn och tonåringar framförallt om lustgas och om andra droger, vilka effekter och konsekvenser de har på kort och på lång sikt, säger Charlotta Lundberg.

Populärt just nu

Fältarbetarna i kommunen lyfter också fram riskerna med användandet.

– Som oftast med olika typer av berusningsmedel så lyfts de positiva egenskaperna fram bland ungdomarna. Men tyvärr är inte lustgasen fri från negativa effekter och vi har sorgligt nog även kunnat läsa om hur det till och med har orsakat dödsfall bland unga människor i andra delar av landet, säger Camilla Levén som är fältarbetare.

I takt med intresset ökar också många gånger andras möjligheter till att tjäna pengar på försäljning och då stiger också användandet.

– Vissa ungdomar bär på en nyfikenhet på sin resa in i vuxenlivet och möjligheten till berusning av olika slag. Detta blandad med uppfinningsrikedom gör att olika saker dyker upp i cykler då det blir väldigt ”populärt” och ”inne”, säger Camilla Levén.