Priserna på bostadsrätter steg med 1 procent både i de centrala delarna av staden och i Storstockholm, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatisk.

Christina Henriksson, regionchef på mäklarfirman Bjurfors, vittnar om ökad aktivitet med fler affärer. Även om mäklarna fortfarande får jobba hårt är processerna inte längre lika utdragna.

– Det går snabbare att pussla ihop affärerna nu. Den viktigaste anledningen är att säljarna har mjuknat och fått mer realistiska förväntningar, men även köparna visar mer vilja. Allt fler tänker nog att en prisrabatt runt 15 procent mot för ett år sedan ändå är ganska bra, säger hon.

Utslaget på årsbasis är prisnedgången på lägenheter i centrala Stockholm 10 procent och i Storstockholm 11 procent.

"För tidigt att ropa hej"

Villapriserna i Storstockholm är oförändrade den senaste månaden. Men även det kan ses som en ljusglimt, eftersom priserna sjunkit med 16 procent det senaste året.

– Det är för tidigt att ropa hej, men för första gången på nästan ett år ser vi tecken på viss ljusning. Fler går på visningar, fler lägger bud och fler affärer går till avslut, säger Fredrik Kullman, vd, på Bjurfors.

Någon större effekt av Riksbankens senaste räntehöjning går inte att se, enligt Mäklarsamfundet.

– Köpare i dagens marknad begränsas av stigande räntor, men gynnas samtidigt av ett stort utbud och lägre priser, säger Jonas Rosén, vd på Mäklarsamfundet.