Arbetet med en ny detaljplan för Skeppargränd är i gång sedan några år. Den omfattar området ner mot Sigtunafjärden och där hotell-, restaurang- och konferensanläggningen 32 Rum och kök ligger. Den verksamheten ska enligt kommunen inte vara kvar på platsen och huset ska rivas.

På samma plats hoppas fastighetsägaren Calixius och entreprenören RO Properties på sikt kunna bygga bostäder. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området.

– Det inkom en ansökan om planbesked 2021. Det gavs ett positivt besked 2022 och sedan har de här planerna varit igång i ungefär ett år, säger Gerd Holgersson, planarkitekt på Sigtuna kommun.

Från Stora gatan kan vyn mot de planerade lägenhetshusen se ut så här.

Från Stora gatan kan vyn mot de planerade lägenhetshusen se ut så här.

Forsgren Etzler arkitekter

Senaste månaden har planerna varit ute på samråd. Går planerna igenom rivs nuvarande fastigheter och tre nya huskroppar med lägenheter byggs. En ny detaljplan för området kan antas tidigast 2025.

– Det är bostäder som i första hand riktar sig till en målgrupp som är är personer i åldern 55 år och äldre, säger hon.

Huskropparna ska vara fristående och ha tre, fyra respektive fem våningar.

– Idén är att det ska vara en relativt småskalig bebyggelse. Det är lägenhetshus i varierande höjder, säger Gerd Holgersson.

Sticker ut

Entreprenörens plan är att bygga tre- till femrummare och i nuläget planeras för 17 lägenheter, men det kan komma att justeras.

Lägenheterna som planeras är alla bostadsrätter.

Att målgruppen är äldre utan barn visas i form av bland annat lägenhetsstorleken och att området inte har några planerade lekytor.

Inga verksamhetslokaler planeras på området i nuläget.

– Det kommer inte vara några andra typer av verksamheter, det är bara bostäder, säger Gerd Holgersson.

En nyhet jämfört med i dag är var fastigheterna kan byggas.

– Bebyggelsen kommer flyttas upp från strandkanten drygt tio meter jämfört med i dag. Det kommer öppna upp vyer vid strandpromenaden.

Hon känner inte till några synpunkter som kommit in ännu, men ser att det sticker ut mot nuvarande bebyggelse.

– Det kommer vara en annan skala och en annan gestaltning än den traditionella bebyggelsen i Sigtuna, säger hon.