Polisen höll span när en 51-årig man gick in genom entrén till lägenhetshuset i Råsunda den 13 augusti i fjol.

Mannen hade fått kontakt med kvinnan via en eskortsida på nätet. Nu var han här för att bakom en dörr med övertejpat brevinkast köpa sex. Enligt polisen var kvinnan han mötte utländsk och i Sverige i syfte att sälja sex.

51-åringen betalade 2500 kronor och greps när han lämnade lägenhet.

Han erkände direkt: "En fyllegrej".

Två dagar senare greps en 22-årig man i samma port. Trots bevis i form av utpekande från den kvinna han betalade för samlag, och chattkonversationer där han diskuterar upplägg och pris med henne, har han nekat till brott.

Båda männen har dömts för köp av sexuell tjänst och är en del av en stor polisinsats mot prostitution med syftet att lagföra sexköpare. 

Går igenom telefoner

Hittills har 17 män dömts eller åtalats och sexhandeln i fyravåningshuset i Råsunda bland bostäder, krogar och butiker, ska ha pågått under nära ett år.

Polisen vill inte kommentera utredningen förrän fler domar fallit. Men assistentåklagare Johan Lindgren konstaterar att sexhandeln är ett utbrett problem och att spanarna har olika metoder för att rapportera sexköp.

– Polisen har riktade insatser i Stockholm där man genom tips från allmänheten och spaning på nätet kan få reda på adresser och göra tillslag. När man har kontakt med de kvinnor som säljer sex kan man gå igenom telefoner för att upptäcka sexköp även bakåt i tiden, säger han.

Straffskärpning

Lagen om sexköp trädde i kraft 1999 och har vanligen böter som följd.

Men i augusti 2022 skedde en straffskärpning för att få fler sexköpare i fängelse. Böter togs då bort ur straffskalan.

Den som gjort sig skyldig till köp av sexuell tjänst efter skärpningen ska dömas till villkorlig dom eller fängelse i högst ett år.

I de Råsundadomar som fallit har männen fått villkorlig dom förenat med böter.