Det är tuffa ekonomiska tider för många just nu.

När verksamheter förändras och måste spara pengar uppstår ibland övertalighet, det vill säga att det finns arbetsbrist och för många personer på platsen.

Inom Stockholms stad måste man före ett beslut om uppsägning utreda om medarbetare kan erbjudas fortsatt anställning, genom en omplacering till en annan arbetsplats.

I skolans värld kan det här dock bli ett problem, anser Liberalerna med borgarråd Jan Jönsson i spetsen. Framför allt om personer blir omplacerade till skolor i utsatta områden.

– Det vi har sett tidigare är att utsatta områden kräver ett engagemang och en vilja att verkligen vara där och jobba med att lyfta resultaten. Det är ofta människor som aktivt sökt sig dit som jobbar där, för att de brinner för det. Det kan bli väldigt problematiskt om man hamnar i en sådan skola om man inte vill det, säger han.

Övertaliga skolanställda ska inte få omplaceras till vissa utsatta skolor på platser i Järva – anser Liberalerna med Jan Jönsson i spetsen.

Övertaliga skolanställda ska inte få omplaceras till vissa utsatta skolor på platser i Järva – anser Liberalerna med Jan Jönsson i spetsen.

Tom M Kronestedt

Krävs trygg personal

Det är även fler nyanställda som jobbar i socioekonomiskt svagare områden, enligt Jan Jönsson, vilket gör att de skolorna riskerar att drabbas hårdare när omorganisationer sker.

– Hittar staden ingen plats för övertalig personal blir det sist in först ut som gäller. Det kan slå var som helst, men ofta har man lite nyare personal i utsatta områden så det blir de som drabbas, inte innerstadsskolorna som ofta har stabila personalgrupper, säger han.

Liberalerna i Stockholms stad föreslår därför att skolorna i utsatta områden, där Järva nämns som särskilt exempel, ska kunna undantas från att ta emot övertalig personal.

– Skolresultaten har gått upp i Järva, vilket vi måste hålla i. Då krävs det stabilitet.

Ska inte personerna som omplaceras ha största möjliga möjlighet att få fortsätta jobba?

– Jo, så ska det självklart vara, men det här handlar mer om hur man fördelar övertaligheten över staden. Då tycker vi att vissa skolor ska ha behov av mer stabilitet. Det är även ett begränsat antal skolor det handlar om, det är bara skolor i just utsatta områden, säger Jan Jönsson.

Liberalerna la förslaget på utbildningsnämnden senare sammanträde.

– Vi tog upp frågan lite som en varning. Det här är kanske inte ett problem just nu, men det kan komma att bli i och med det rådande ekonomiska läget. Jag har även besökt flera skolor i Järva på den senaste tiden där rektorer varnat just för detta, att det ofta blir dåligt när övertalig personal kommer in. Det gäller att ha det i åtanke framåt.

S: "Vi höjer stödet"

Skolborgarråd Emilia Bjuggren (S), säger att hon har förståelse för att många rektorer känner ett behov av stabilitet, men att Stockholms stad följer Las-lagstiftningen.

– Det innebär att det är personal som har färre tjänsteår som blir aktuella vid övertalighet, och inte personer som omplaceras av andra skäl. Det är inte sällan unga och nyexaminerade människor, som i allra högsta grad kan bidra till stadens verksamheter. Oavsett om det är en person som blivit övertalig eller en person som aldrig arbetat i staden som anställs är det per definition en förändring i arbetsgruppen, säger hon.

För att hålla i den goda utvecklingen för skolresultaten i Järva gör man andra slags insatser, till exempel att höja skolschablonen så att de täcker skolornas kostnadsökningar nästa år, säger Emilia Bjuggren.

– Vi höjer dessutom det socioekonomiska stödet till skolor där elevers socioekonomiska förutsättningar, till exempel vårdnadshavarnas utbildningsbakgrund, är lägre. På så sätt jämnas skillnader mellan stadens skolor ut.