i bild. Marianne och Barbro önskar att övervakning och väktare inte hade behövts. Foto: Klara B Orreteg

Kyrkogårdar vaktas av väktare: "hellre det än vandalism"

Platsen där sorgen och stillheten ska få plats, har också blivit en plats som lockar till sig brott och våld. Nu kan kyrkogårdar låsas på natten, vaktas av väktare och få markradar.

  • Publicerad 04:15, 20 maj 2022

Det är klart att vi inte vill ha något övervakningssamhälle, som i George Orwells bok 1984.

På Adolf Fredriks Kyrkogård i centrala Stockholm har man haft problem med vandalism, men den här soliga fredagen är allt stilla.

Marianne Carlde från Solna och Barbro Svärd från Vasastan sitter armkrok på en av bänkarna mot Sveavägen till. De pratar om duvan med klumpfot som haltar förbi.

Något vidare religiös är hon inte, Marianne. Men här på kyrkogården är det fridfullt. Skönt att sitta ner en stund. Samtala.

– Det är hemskt att det finns de som inte ens respekterar en kyrkogård. Vad hände med det här att vårda vårt samhälle?

Ny metod

För ett år sedan installerades den nyinköpta markradarn på Norra Begravningsplatsen i Solna. Med hjälp av den skulle staden få lättare att öka tryggheten på kyrkogården.

Så ska kyrkogården skyddas från vandaler

Och minska risken för vandalism.

Utöver radarn satte man också upp låsbara grindar på de stora kyrkogårdarna för att kunna låsa nattetid, och patrullerande väktare sätts in där det behövs. Man arbetar också med miljöerna för att det inte ska bildas mörka och avskilda platser.

Har insatserna haft effekt?

– Det har i alla fall inte har varit några större incidenter. Förhoppningsvis har radarn verkat avskräckande, säger Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd och därmed ansvarig för stadens kyrkogårdar.

Marianne och Barbro tittar på varandra. Kommer fram till att politikernas lösningar trots allt är bättre än vandalism.

Vill sätta upp kameror

– Det är klart att vi inte vill ha något övervakningssamhälle, som i George Orwells bok 1984. Men vad fasen ska man göra? Säger Marianne.

- Jag har inget dölja, så för mig får de gärna sätta upp övervakningskameror också, säger Barbro.

Trygghetskameror, som Dennis Wedin (M) väljer att kalla dem, har stått på den politiska önskelistan länge. Men hittills sätter lagen käppar i hjulet. Det vill Wedin ska ändras, att kommuner ska få större möjlighet att välja själva. Och på riksnivå föreslår moderaterna att det ska införas ett tillträdesförbud för de som vandaliserar.

– Vi hoppas att detta blir spiken i kistan för att få bort vandalisering och förstörelse på våra begravningsplatser.

Marianne Carlde från Solna och Barbro Svärd från Vasastan skulle tar en paus på en av kyrkogårdens bänkar. Foto: Klara B Orreteg

Lagförslag

Regeringen väntas under våren ta belsut om att införa tillträdesförbud på simhallar och i bibliotek, vilket endast Vänsterpartiet motsatt sig.

Moderaterna har lämnat ett förslag som innebär att även kyrkogårdar skulle vara en plats där tillträdesförbud går att ta till.

Källa: Moderaterna/Ekot

Visa merVisa mindre

Fastighetsborgarådet Dennis Wedin (M) hoppas att det i framtiden ska gå lättare att få sätta upp kameror. Foto: Pekka Pääkkö