Klockan är strax före halv sex en murrig onsdagskväll i november.

I Bollmoradalens kyrka är diakonen Berth Adamsson i full färd med att tända stearinljus i den stora järnljusstaken som står intill koret.

Snart ska polisen Nadim Ghazale, som när han var sju flydde till Sverige från kriget i Libanon, köra igång kvällens föreläsning. Men först ska kyrkvärden hälsa publiken välkommen och upplysa om att det i kväll går bra att ge en gåva i kollekten.

– Vi samlar in pengar till diakonin främst via våra gudstjänster, men även under konserter eller andra evenemang som i dag. Det brukar vara ganska många som vill skänka, folk ger så mycket de själva kan. På så sätt får vi in en hel del till kyrkokassan vilket är jättekul, säger Berth Adamsson.

Pengarna i kyrkokassan ska användas till välgörande ändamål och personer i ekonomisk utsatthet.

Stöd till julklappar

Bidraget är inte ämnat för de mest basala sakerna som mat, hyra eller el, utan ska i stället fungera som ett komplement till försörjningsstödet som betalas ut av kommunen.

Här kan människor söka pengar till materiella ting, såsom en ny säng eller julklappar till sina barn.

– Att kunna unna sig själv eller sina barn något ibland är inte lika självklart för alla. Att få sätta lite guldkant på vardagen är ett ändamål som försörjningsstödet inte kan bistå med, men som gör stor skillnad för människor, säger Annika Alfsdotter, administrativ chef i Tyresö församling.

– Vi hade till exempel några pojkar som invandrat från Afrika som sökte pengar till varsin sportutrustning för att kunna börja spela fotboll i en förening, säger Berth Adamsson.

Ger tillbaka. Tyresöborna Ann-Mari Nordstedt och Ulla Johansson vill båda visa sin uppskattning till kyrkan genom att bidra till kollekten.

Ger tillbaka. Tyresöborna Ann-Mari Nordstedt och Ulla Johansson vill båda visa sin uppskattning till kyrkan genom att bidra till kollekten.

Pekka Pääkkö

”Vill visa kärlek”

Tyresöborna Ann-Mari Nordstedt och Ulla Johansson har precis slagit sig ner bland stolarna. De brukar båda besöka kyrkans evenemang, som alltid är helt gratis.

– Jag brukar alltid bidra lite till kollekten när de har sådana här insamlingar. För mig handlar det om att visa kärlek till nästan, till din medmänniska. Oavsett om man är troende eller inte så vill man ju andra väl, säger Ulla Johansson.

Ann-Mari Nordstedt nickar.

– Jag tror att det känns bättre för många att söka sig till kyrkan för stöd. Det är hemskt att det ska behövas, men så fint att kyrkan bistår på alla sätt de kan. När de dessutom bjuder på alla konserter och evenemang är det minsta vi kan göra att ge ett bidrag, fyller hon i.

Besökare. Eva-Kajsa Härfstrand och Maxie Härfstrand har kommit till Bollmoradalens kyrka för att ta del av kvällens spännande föreläsning.

Besökare. Eva-Kajsa Härfstrand och Maxie Härfstrand har kommit till Bollmoradalens kyrka för att ta del av kvällens spännande föreläsning.

Pekka Pääkkö

Marginalen kryper närmre

Under hösten har diakonen Berth Adamsson märkt av en tydlig ökning vad gäller personer som söker ekonomiskt stöd från kyrkan.

– Människor har en form av stolthet i sig och går inte till kyrkan för pengar förrän de verkligen behöver det. I många fall har personer det oerhört svårt och befinner sig i utsatta situationer i kombination med sjukdomar eller arbetslöshet.

– Den absolut största delen av de som söker stöd är ensamstående kvinnor med barn. Men vi ser även pensionärer och andra utsatta samhällsgrupper när allt blir dyrare.

Nu förs diskussioner om att utöka stödet genom att till exempel ge ut gratis matkassar, en verksamhet som kyrkan haft igång tidigare.

– Det ligger i luften att ställa om till en större beredskap, säger Berth Adamsson.

– De höjda priserna är en situation som inte undgått någon. Om man har levt lite på marginalen kommer den definitivt närmare nu. Det är en allvarlig situation som kyrkan jobbar hårt med. Men vi måste alla hjälpas åt, säger Annika Alfsdotter.