Budget- och skuldrådgivaren Gert Johansson har tidigare framför allt kommit i kontakt med personer som vill ha skuldsanering. Men nu möts han också av allt fler personer som lever i det oroande gränslandet om de kommer klara av sina betalningar eller inte.

– Till exempel kommer personer som är oroade över att elräkningen är så pass hög en månad så pengarna inte räcker till något annat. Vi ser många fler av kategorin som är oroliga för hur det ska gå för deras privatekonomi i framtiden, säger han.

Förebyggande insats

Kommunen planerar nu för insatser för att kunna vända sig till fler hushåll som börjar förstå att det finns risk att de inte kommer klara av ekonomin.

– Där vill vi finnas till hands, inte bara när det har brakat ihop alltihop utan tidigare i ett mer förebyggande syfte. Därför har vi utökat verksamheten för ekonomisk rådgivning och anställt en till person. 

I år har 310 personer sökt stöd hos skuldrådgivarna. Än så länge ser det inte ut att bli en ökning jämfört med året innan. Men enligt Gert Johansson brukar det vara en eftersläpning från det att vardagsekonomin försämras tills det att hushållens problem blir så allvarliga att man vänder sig till kommunen för rådgivning.

Tar lån för att klara det

Han vill också understryka att det inte är ovanligt att människor tar lån och krediter för att klara jobbiga perioder.

– Det är nog den vanligaste vägen in i överskuldsättning, att man försöker lösa sina ekonomiska problem med att ta lån. Under en långsiktig svacka kan det vara spiken i kistan.

Tar fram en strategi

En trolig prognos för 2023 är att inflödet ökar om lågkonjunkturen blir ett faktum.

– Tyresö har jobbat fram en bra metod för att kalkylera den ekonomiska situationen för ett hushåll. Söker man hjälp hos oss tar vi fram en sammanställning, en målbild samt en strategi för hur man kan trygga sin ekonomi innan det blir kritiskt.