Riddare kommer till Brännkyrka kyrka den 19 september. Foto: Mostphotos

Kyrka bjuder på medeltidsfest på valdagen

Den 19 september är det kyrkoval. Vid Brännkyrka kyrka kan man både rösta och göra en tidsresa till medeltiden, med riddare, trollkarlar, föredrag, musik och gudstjänst på latin.

  • Publicerad 06:30, 16 sep 2021

Brännkyrka kyrkas äldsta stenar är från 1100-talet. I nära 1 000 år har människor alltså samlats för gudstjänst här – och nu lyfter församlingen fram sina medeltida rötter. Söndag den 19 september bjuder man in till en medeltidsdag "med extra allt".

Trollkarlar, musiker, gycklare, riddare på hästar och fäktare med svärd ska hålla till på gräsplanen intill kyrkan, där det också ska serveras medeltidsinspirerade godbitar och finnas hantverk till försäljning.

– Fröet såddes för några år sedan, då vi högtidlighöll 500-årsminnet av Slaget vid Brännkyrka med en medeltidsinspirerad mässa. Några medarbetare som är intresserade av medeltiden fick sedan idén till en medeltidsdag och började planera, berättar Kari Malmström, kommunikatör vid Brännkyrka församling.

Nu blir idén alltså verklighet, på samma dag som kyrkovalet äger rum. På sin webbsida påminner församlingen om att man kan passa på att rösta under dagen, och att man i så fall ska ta med sig både id-kort och röstkort.

Musik på harpa

Det är något av en tidsresa som erbjuds, klockan 10–17. Utöver aktiviteterna som redan nämnts kan man kika in i en medeltida smedja, titta på medeltida lekar och låta sig dubbas till riddare. På utomhusscenen bjuder harpisten Annika Lykta och musikgruppen Själ på musik flera gånger om dagen, medan ensemblen Pastime ger en konsert i kyrkan klockan 16.

– Det blir också ett arkeologiskt föredrag om Brännkyrka socken och en guidad tur där kyrkans historia berättas, säger Kari Malmström.

Gudstjänst på latin

På medeltiden hölls gudstjänster på latin. Därför blir det mässa på latin klockan 11, med rökelsekar och hymner. Prästen Gustav Frosteblad och organisten Robert Zelizi håller i den.

– Det är betydligt mer genomarbetat än förra gången, så det blir spännande. På grund av pandemin är dock antalet platser i kyrkan begränsat. 100 personer får komma in. Även utomhus ordnar vi eventet på ett smittsäkert sätt så att det inte ska bli trängsel, säger Kari Malmström.

Aktuellt: Medeltidsdag vid Brännkyrka kyrka i Älvsjö.

Var: På Kyrkängen vid kyrkan.

När: Den 19 september klockan 10–17.

Fullt program, med klockslag: Se på webbsajten brannkyrka.org/medeltidsdag

Visa merVisa mindre