De fem morden har väckt stor upprördhet bland allmänhet, politiker och landets kvinnojourer.

– Om vi bortser från att det som hänt är fruktansvärt, så är det jättebra att de här frågorna lyfts, säger Sofia Trison, verksamhetsansvarig på Mivida kvinnojour i Upplands Väsby.

Hon är dock frustrerad över hur lite som görs konkret.

– Det finns mycket som skulle kunna lösas bättre för att hjälpa utsatta kvinnor. Vi driver till exempel att man ska kunna införa ett preliminärt kontaktförbud genom kampanjen #kontaktförbuddirekt.

Svårt att få kontaktförbud

Om en kvinna blir placerad på ett skyddat boende beviljas hon redan vid ansökan preliminära skyddade personuppgifter.

– Vi vill ha samma princip för kontaktförbudet. I dag är det svårt att få ett kontaktförbud.

Mivida är en ideell förening i Upplands Väsby som jobbar med stödsamtal och stöd vid myndighetskontakter. De har även ett skyddat boende där socialtjänsten placerar våldsutsatta och medföljande barn.

Har antalet hjälpsökande kvinnor ökat i och med coronapandemin?

– I början av pandemin förra året ”dog” plötsligt allt. Vi hade inga sökande, inga placeringar på skyddat boende, det var som om allt våld hade upphört. Men så var det så klart inte och i höstas började det bli ”normalt” antal hjälpsökande igen, säger Sofia Trison.

För den som är utsatt för våld i nära relation kan det vara svårare att söka hjälp under pandemin då man kanske inte är ensam lika mycket i och med att många jobbar hemma.

Ny chattfunktion

Mivida har även startat en chattfunktion tre dagar i veckan. Enligt Sofia Trison kan det vara lättare att sitta vid datorn än att ringa.

– Jag kan sitta i samtal med en kvinna i en timme. När vi har lagt på har hon 37 missade samtal och lika många sms. Det kan vara väldigt svårt att ta sig ur en relation med någon som är så fruktansvärt kontrollerande och på hela tiden.