I tingsrätten nekade de två männen till brott, men telefonchattar visar enligt domen att de i flera dagar planerade att föra bort kvinnan.

De två männen hyrde sedan en bil och pratade om att en pistol kanske skulle behövas när de skulle ta med sig kvinnan och få henne att betala pengar, enligt domen.

"Ta sönder båda två"

Den 17 januari slog männen till, när kvinnan och hennes man befann sig i Upplands Väsby. Först följde båda med i bilen, men efter en timme släpptes mannen av för att kunna hämta parets barn i skolan.

Enligt domen fördes kvinnan därefter till ett mörkt garage där hon hölls fången och utsattes för hot för att hon skulle skaffa fram pengar. Gärningsmännen tog dessutom hennes mobil, bilnycklar och hemnycklar och hon var rädd att de skulle skada hennes familj.

Hotade att spränga

Efter att ha lovat att skaffa fram pengar lämnades kvinnan av vid sitt hem sent på kvällen. Männen förklarade att om hon gjorde en polisanmälan så skulle de ”spränga hennes hem i bitar”, inklusive barnen.

Ett par dagar senare såg kvinnan på nyheterna att hennes bil hade kraschat. Det fick henne att tro att polisen hade gripit de två männen, och då vågade hon gå till polisen och berätta vad som hänt.

Femåriga fängelsestraff

Efter det kunde de två männen gripas och åtalas. Nu har de dömts i Attunda tingsrätt – mannen från Sollentuna till fem års fängelse för människorov och mannen från Vällingby till fem år och tre månaders fängelse för människorov och övergrepp i rättssak.

Dessutom ska de två männen betala skadestånd till kvinnan på totalt 91 000 kronor. Båda har emellertid överklagat till hovrätten.

– Ja, enligt min mening är tingsrättsdomen felaktig och vi har överklagat till hovrätten för en ny prövning, säger Viktor Banke som är försvarare åt mannen från Sollentuna.