Den 1 juni infördes lättnader i restriktionerna för krogbranschen. Innan var restaurangerna tvungna att stänga vid 20.30. Men nu har man alltså kunnat ha öppet två timmar längre.

Bra, tycker Fredrik Warnerfeldt, hovmästare på Waxholms hotells uteservering Kabyssen.

– Nu kan vi börja blicka framåt, vi kan ha dubbla sittningar, och det är mindre stressigt för gästerna. Det är en fråga om inkomster. Det är ett ljus i tunneln, säger han.

Samer Haron, som jobbar i baren på The public i Täby, berättar att de sett en ökning med ungefär tio procent under den gångna veckan. Han menar dock att en del fortfarande stannar hemma eftersom öppettiderna inte överlappar sportmatcherna på tv.

– Matcherna börjar sändas vid 21 och många vill se hela matchen så då tittar de på den hemma istället, vilket är synd, säger Samer Haron, som hoppas att fler lättnader snart ska införas.

Elisabet Suzor på La Piazza i Djursholm välkomnar också fler lättnader.

Livet blir mycket enklare

– Livet blir mycket enklare nu när man kan ha fler spridda bokningar. Men det är fortfarande så att man bara kan sitta fyra personer vid ett bord. Det förstår jag inte, eftersom familjer som besöker restauranger ofta är fler än fyra, säger hon.

Enligt henne bör man väga in att fler blivit vaccinerade.

– Om ett sällskap där kanske både föräldrar och morföräldrar är vaccinerade, då borde man kunna sitta tillsammans. Annars fyller ju vaccinet ingen funktion.