Bedrägerierna mot äldre personer på Kungsholmen har ökat lavinartat senaste året. Brottslingarna byter ofta modus och är svåra för polisen att gripa.

Nu har ett nytt tillvägagångssätt dykt upp, det har redan drabbat flera på Kungsholmen. Det handlar om bedragare som fjärrstyr målsägarnas datorer.

Länsar allt

Via ett fejkat sms från Telia har brottsoffren först fått veta att det har beställts telefonabonnemang i deras namn. De uppmuntras sedan att ringa ett nummer som leder till "bankens säkerhetsavdelning", där får de drabbade veta att deras dator är hackad.

– För att stoppa överföringarna uppmanas de att installera ett program på datorn som verkar vara ett fjärrstyrningsprogram, säger kommunpolisen Ola Åkesson.

"Anydesk" eller "Mydesk" nämns i anmälningarna på Kungsholmen. När målsägarna godkänner att programmet ska installeras kan bedragarna ta kontroll över datorn och göra banköverföringar.

– De kommer på något sätt in på bankkontona som de länsar helt. Det är skrämmande att de mer eller mindre får tillgång till allt på datorn.

Blev av med en miljon

Från januari till mitten av februari hade 50 sådana bedrägerier anmälts i Sverige. Bara på Kungsholmen kontaktades sju-åtta personer under en vecka i mars och i två fall lyckades tjuvarna få kontroll över datorerna.

I ett fallen stals 150 000 kronor och i det andra blev ett par på Kungsholmen av med en halv miljon.

På Östermalm har sex personer anmält att de har blivit uppringda. Här lyckades bedragarna lura till sig 1,1 miljoner kronor i ett av fallen.

– Det är ofantligt stora summor. Man kan tänka sig att det är livsbesparingar som de blir av med i ett nafs.

Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Johanna Wallén

Tidigare har de som drabbats av äldrebedrägerier varit runt 70 - 80 år och i många fall ännu äldre än så. De som nu har drabbats Kungsholmen har varit mellan 62 och 67 år.

Rådet från polisen är enkelt: Om det kommer sms från Telia eller andra företag som påstår att det har beställts varor i ditt namn ska du absolut inte ringa upp numret.

– När du väl börjar prata med en bedragare är de väldigt skickliga och manipulativa, säger Ola Åkesson.