Kungsholmsbo ska skida till ryska gränsen

180 mil på skidor till ryska gränsen – för att höja medvetandet kring bipolär sjukdom. Här är Kungsholmsbon Jonas Böhlmarks nya utmaning.

  • Publicerad 16:11, 9 feb 2021

Klingar namnet bekant? Förra årets 43 timmar långa ståupp-paddling på SUP-bräda över Östersjön väckte stor uppmärksamhet. Nu är Jonas Böhlmark, personlig tränare och elitidrottare, i full gång med planeringen för nästa extrema utmaning. I slutet av mars ska han och vännen Axel Bergsten, som var med i följebåt i somras, skidor - från Dalarna till ryska gränsen. Cirka 180 mil.

FILM: Se Jonas korsa Östersjön – på paddelbräda

– Vi följer Kungsleden först men när vi kommer in i Finland så är det helt ospårat. Vi kommer tälta varje natt och bära med oss det mesta av maten själva. Det är väldigt extremt att göra en sån här trip, säger Jonas Böhlmark.

Öka kunskapen om bipolär sjukdom

Målet med resan är att höjda medvetandet kring bipolär sjukdom, något Jonas själv drabbades av när han var 19 år och fick sin första och enda psykos och blev inlagd på psykiatriakuten. Under resan ska Jonas även skriva en bok. Omkring 50 dagar ska det ta enligt planen.

STAKAT OCH KLART. Jonas Böhlmark skall åka skidor till ryska gränsen tillsammans med vännen Axel Bergsten. Foto: Pekka Pääkkö

– Psykisk ohälsa botas med ökad kunskap. Trettio procent av personer med bipolär sjukdom som inte får vård tar livet av sig. Vi vill öka kunskapen om att det finns vård att få, säger Jonas.

– Jag vill lyfta att man kan vara högfungerande även med bipolär sjukdom, till och med mer kreativ. Men det är inte så många som säger på cv att de har varit på psyket i en vecka och trott att man är Jesus. Det är tabubelagt, men vågar man inte prata om det kan man inte få rätt hjälp.

Pandemin tog hårt

Stöd från familj, vänner och vård, medicinering och träningen har räddat honom. Att det nya uppdraget skulle bli av var inte heller säkert då pandemin tog hårt på honom under förra året.

– Jag har bara varit sjukskriven en gång på tio år, och det var nu under pandemin när alla rutiner försvann. När man har bipolär sjukdom är rutiner, som träning, sömn och mat, jätteviktiga, säger han.

INGEN FESTBLÅSA. Resultatet av dryga 6,5 timmar i stakmaskin på gymmet. Foto: Pekka Pääkkö

Men nu laddar både han och Axel för fullt inför skidutmaningen. Som ”uppvärmning” väntas start i elitledet i Vasaloppet för sjunde året i rad för Jonas, som lett det klassiska loppet i nästan 30 minuter 2019, och även Axel, som slutat på 18:e plats som bäst. När Mitt i Kungsholmen får ett snack med Jonas har han precis avslutat ett träningspass på skidorna på Kristinebergs IP.

Där är det inte heller officiellt spårat, en bra träning för det som väntar då?

– Ha ha ha. Usch, det är så tråkigt att åka där alltså. Jag står nästan hellre i 43 timmar på en bräda igen, säger Jonas.

Utmaning

Resan mot ryska gränsen startar i slutet av mars. Äventyret, och förberedelserna, kan följas på @jonasbohlmark på Instagram.