Kållered

Kundvagnskrockar och klaustrofobi i fönsterlösa gångar är snart ett minne blott. När Ikea slår upp portarna till sitt nya varuhus torsdagen den 25 maj är det högt i tak, stora ljusinsläpp och generösa ytor som gäller. Redan i entrén möts besökarna av öppna ytor som mer påminner om ett shoppingcenter än ett klassiskt Ikea-varuhus.

Projektledaren Peter Wall berättar att det också är tanken med de breda "avenyerna" som ska göra det lättare för kunderna att röra sig mellan de olika avdelningarna och slippa stå i långa kassaköer.

– Ibland vill man gå hela varvet och inspireras, men ibland vill man bara köpa det man ska ha. Det är en anpassning vi gjort efter kundernas önskemål. Folk har inte lika mycket tid idag, förklarar han.

Ljust och fräscht. En större restaurang på andra våning med plats för 650 gäster.

Ljust och fräscht. En större restaurang på andra våning med plats för 650 gäster.

Dino Soldin

Restaurang för 650 gäster

En annan nyhet är ett våffelkafé beläget mitt i varuhuset samt en större restaurang på andra våning med plats för 650 gäster, jämfört med 400 idag.

– Här finns också många fler valmöjligheter på sittplatser, högt, lågt eller mjukt. Det finns även en familjedel och en mer avskild yta där man kan sätta sig med sin laptop, säger varuhuschef Anna Bryngelsson.

För de minsta Ikea-besökarna finns ett toppmodernt "Småland" där en regnbåge tonar upp sig intill både bollhav och läshörna.

En annan nyhet är bistron, eller matmarknaden, som nu flyttar innanför kassorna, vilket innebär att man betalar för allt på samma gång och slipper stå i kö på nytt.

Småland. Ett toppmodernt lekland med både bollhav och läshörna.

Småland. Ett toppmodernt lekland med både bollhav och läshörna.

Dino Soldin

Skrotat robotlager försenade

Det 42 000 kvadratmeter stora Ikea-varuhuset är det tredje största av Sveriges 21 butiker, efter Kungens kurva i Stockholm och möbelvaruhuset Malmö.

Men något robotlager, som var planen från början, blev det inte i slutändan. Den skrotade satsningen gjorde att öppningen, som var planerad till december 2021 blev försenad med ett och ett halvt år.

– Vi tog det modiga beslutet att testa ett innovationsprojekt här i Kållered, där vi installerade ett robotlager. Tyvärr nådde vi inte upp till den kvaliteten vi önskade och kunde inte möta kunderna med den servicenivån som vi kräver. Då tog vi ännu ett modigt beslut att montera ner det, förklarar Anna Bryngelsson.

Robotlagret används nu istället på ett lager i Älmhult, men inte mot kund.

Öppnar 25 maj. Ett och ett halvt år försenat.

Öppnar 25 maj. Ett och ett halvt år försenat.

Dino Soldin