I höstas var kön till att börja spela piano på Kulturskolan i Upplands Väsby upp emot två år. Anledningen var minskade anslag, vilket ledde till färre platser.

Men nu blir det mer av både klang och jubel på Kulturskolan. Det nya styret har sagt ja till en miljon kronor mer per år i fyra år, med start i år.

Det motsvarar 200 nya elevplatser inom fyra år.

Kulturskolans chef, Helena Skoog Waldner, välkomnar satsningen.

– Det känns väldigt positivt. Vi vill ju kunna ta emot så många som möjligt av de barn och unga som söker till Kulturskolan. De extra resurserna ger även kulturskolan bra förutsättningar att bredda verksamheten med till exempel riktade erbjudanden och nya ämnen för att nå fler barn och unga i kommunen.

Celloeleleven Ludvig Hellebro med lärare Jonas Bleckman.

Celloeleleven Ludvig Hellebro med lärare Jonas Bleckman.

Privat

Animation nytt ämne

Animation är ett av de nya ämnena som kan bli permanent.

– Vi har haft prova på-kurser och lovaktiviteter med animation i stop-motion-teknik. Det har varit populärt och efterfrågat och vi ser möjligheter framöver att utveckla ämnet, säger Helena Skoog Waldner.

Men det blir utan Helenas vakande hand.

Efter 17 år som kulturskolechef och 40 år inom musik/kulturskolan lämnar hon till sommaren över taktpinnen till Anders Elers Ivarsson, som närmast kommer från Stockholms Kulturskola.

– Det känns naturligtvis både vemodigt och konstigt att lämna Kulturskolan efter så lång tid. Men det känns tryggt att lämna över till Anders som har lång erfarenhet av kulturskoleverksamhet, säger hon.

Saxofonlärare Per-Ove Stålknapp från förra årets nationaldagsfirande.

Saxofonlärare Per-Ove Stålknapp från förra årets nationaldagsfirande.

Privat

Nya lokaler på Ladbrovägen

Vi frågar Andrea Möllerberg (VB), kultur- och fritidsnämndens ordförande, hur lokalfrågan ska lösas när det blir fler elever. Vad Mitt i erfar har en viss "trångboddhet" förekommit.

– Konstundervisningen utökas med 24 platser och flyttar från Messingen till ny ateljé i lokaler på Ladbrovägen. Ytterligare lokaler i Messingen hyrs för piano och teaterundervisning, ämnen där vi i dag har kö, säger hon.

Cirkuslärare Lisa Eriksson (till vänster) och lärare Alexandra Jacobsson lär barnen på Kulturskolan att jonglera.

Cirkuslärare Lisa Eriksson (till vänster) och lärare Alexandra Jacobsson lär barnen på Kulturskolan att jonglera.

Privat

Varför vill ni satsa på Kulturskolan?

– Det är en viktig mötesplats för en rolig, utvecklande och meningsfull fritid och som även kan bidra till att väcka ett livslångt intresse.