Vid Bällstaviken planeras helt nya blandstaden Bällsta hamn med flera hundra bostäder och ett stort kultur- och idrottscentrum i Pripps gamla bryggerier.

Men långt innan den nya stadsdelen är klar kommer det öppnas ett gemensamt magasin för ett tiotal tunga kulturella institutioner. Dramaten, Stadsteatern, Operan, Liljevalchs konsthall och Stadsmuseet är några av dem.

– Allt från dockor till reglar hamnar här. Kul grejer, helt enkelt. Det känns vettigt att vi gör detta tillsammans, säger Mårten Castenfors på Liljevalchs konsthall som ska ansvara för driften.

När Stockholms kulturverksamheter och museer byter utställningar är det stressigt och rekvisita rivs och slängs. Ett slöseri, enligt staden, som nu alltså vill att scenerna och konsthallarna börjar återanvända varandras material.

Senast 2023 ska Liljevalchs utvärdera om rekvisitamagasinet blev framgångsrikt.

– Om detta flyger så kanske vi även hittar en permanent lösning. Nu har vi fått chansen. Vi går från ord till handling direkt i stället för att bara snacka om miljö och återvinning, säger Castenfors.

Eftersom industriområdet och Prippstomten, där bland annat Bauhaus och Citygross finns i dag, står inför större förändringar har kulturinstitutionerna fått rivningskontrakt från och med december och tre år framåt.