Utställningar

På Galleri Ung i Hallonbergen centrum blir det vernissage den 14 september. Då ställer 17-årige Yosief Daniel Afewerki ut sina konstverk i olja, som enligt arrangören "utstrålar lugn". Utställningen heter "Brush Magic" och pågår till och med den 12 oktober.

Yosief Daniel Afewerki ställer ut sina tavlor på Galleri Ung.

Yosief Daniel Afewerki ställer ut sina tavlor på Galleri Ung.

Yosief Daniel Afewerki

Även på Signalfabriken ordnas utställningar. Mellan 5 och 21 oktober landar Finlandsinstitutet på biblioteket, med sin turnerande "En resa över Östersjön" där finländska barnböcker står i fokus. Efter det tar en utställning om Sara Lidman vid i samma lokaler. Den pågår från 26 oktober till 11 november.

Teater

Yngre, teaterintresserade sundbybergare har flera händelser att glädjas åt i höst. Nyligen berättade Mitt i om "Sunes sommar" som äger rum på Bristol i september och oktober – och det tar inte slut där. På biblioteket i Signalfabriken ges "Solen sover" den 30 oktober klockan 13.00, en föreställning med nyskrivna godnattsagor som UusiTeatteri ligger bakom.

Ensemblen i "Boll? Boll. Boll!", en av flera barnvänliga teaterpjäser som sätts upp i Sundbyberg i höst.

Ensemblen i "Boll? Boll. Boll!", en av flera barnvänliga teaterpjäser som sätts upp i Sundbyberg i höst.

Cecilia Ömalm

Det blir också drama på Kulturcentrum i Hallonbergen. Den 8 oktober klockan 14.00 ges en "rolig, rytmisk, lekfull och jazzig föreställning" i form av "Ludde", baserad på Ulf Löfgrens barnboksfigur och komplett med livemusik. Biljetten kostar 40 kronor. Så även söndagen därpå, då det är tid för "Boll? Boll. Boll!" – en "ljuvlig visuell och musikalisk smällkaramell för de allra minsta om olika sätt att uttrycka sig på". Hav, monster och väldigt många bollar utlovas.

Konserter

Tassos Spiliotopoulos Kvartett blandar modern jazz, grekisk folkmusik, flamenco och blues med fusion. Denna cocktail kan sundbybergarna upptäcka den 5 oktober klockan 14.00, då bandet besöker Kulturcentrum i Hallonbergen. Konserten är gratis, det är bara att komma. Och den 26 oktober är livemusiken tillbaka. Då är det Martina & Jörgen som bjuder på såväl svenska visklassiker som engelska och amerikanska poppärlor från 60- och 70-talet.

Sundbybergs orkesterförening stämmer instrumenten inför höstens uppvisning på Allaktivitetshuset.

Sundbybergs orkesterförening stämmer instrumenten inför höstens uppvisning på Allaktivitetshuset.

Birgitta Simonsson

Klassiskt då? Lugn, det ordnas på Allaktivitetshuset. Dit kommer Sundbybergs orkesterförening den 15 oktober klockan 18.00, för att spela Atterberg, Haydn och Naumann. Biljetten kostar 100 spänn och köps på plats. Skolungdomar kommer in gratis.

I Marabouparken blir det i sin tur kammarmusikfestival under namnet "Klangfest" den 22 – 23 september. Där visas några av stumfilmskomikern Buster Keatons alster, till tonerna av trombonisten Ivo Nilssons och slagverkaren Jonny Axelssons egenkomponerade musik. Även "Goldbergvariationerna" av Bach och "Stråkkvintett i C-dur" av Schubert framförs på festivalen, som arrangeras av Bällsta musikförening i samarbete med Marabouparken konsthall.

Becktema

Runtom i Sundbyberg kan man se dem, skyltarna med litterära citat där staden figurerar. I dag är de 13 till antalet, men snart får de sällskap. Den 14 oktober klockan 13.00 invigs nämligen en skylt med citat ur "Brandbilen som försvann", av Sjöwall Wahlöö. Skylten sätts upp på Ringvägen 29.

Peter Haber i rollen som Martin Beck.

Peter Haber i rollen som Martin Beck.

Pär Bäckstrand/C More

Och för den som inte kan få nog av det legendariska författarparet bjuder dagen på ännu en höjdpunkt. Till biblioteket i Signalfabriken kommer nämligen Johan Erlandsson som har skrivit "Boken om Beck". Från klockan 14.00 berättar han om Sjöwall Wahlöös deckarberättelser.

Japansk loppis

Den 20 oktober klockan 16.00 – 20.00 ordnas Kawaii Fashion Loppis på Kulturcentrum i Hallonbergen för sjunde gången. Evenemanget är gratis och fokuserar på så kallad J-fashion, som i sin tur står för japanskt mode. Bland stilarna som utlovas kan nämnas "lolita", "fairy-kei", "gyaru" och "streetfashion".

Smycken på ett av Kawaii Fashion Loppis tidigare evenemang.

Smycken på ett av Kawaii Fashion Loppis tidigare evenemang.

Kawaii fashion loppis

"Vi har en vision att alla ska kunna ta del utav den äkta östasiatiska populärkulturens modevärld utan att behöva lämna Norden! Här ska du kunna finna de perfekta skorna, smyckena och plaggen som passar in din drömgarderob!" skriver arrangören på Facebook.

Klubb

Efter premiären den 31 augusti laddar Klangrum om. Klubben, som fokuserar på elektronisk musik och ljudkonst, planerar sammanlagt fyra evenemang vilka hålls på Bristol i höst.

Axel Hübinette, Camilla Lindberg och Dan Törnqvist arrangerar klubben Klangrum på Bristol.

Axel Hübinette, Camilla Lindberg och Dan Törnqvist arrangerar klubben Klangrum på Bristol.

Alexander Kuronen

– Man går till de här kvällarna för att upptäcka något nytt, har Axel Hübinette, en av arrangörerna, tidigare sagt till Mitt i.