Angie Gray

Favoriten är tillbaka

Grödingerundan är tillbaka för tredje gången – men den här gången i omvänd ordning. Besökarna startar på Eldtomta och Lydia Bonassi visar förrätten: smörrebröd med egengjord skagenröra.

– Hela grejen är att få folk att hitta hit. Det bor så sjukt mycket folk i Tumba och resten av Söderort som inte ens har varit ute på Grödingelandet och vet att det finns så duktiga mataktörer här ute, säger Malin Ahnelöv, ägare av Eldtomta café och initiativtagare till Grödingerundan.

Ett gårdsmejeri kommer vara på plats och sälja sina produkter.

Angie Gray

Sot på knogarna

Huvudrätten intas på Karshamra mat och trädgård där makarna Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard tänder vedugnen. Här ska det serveras halvinbakad pizza med crème fraiche, ost, långbakat lamm, persilja och gremolata.

För dem var det självklart att ställa upp i Grödingerundan.

– Det är härligt att vi på bara några år har blivit tre väldigt starka aktörer mitt ute på landet. Det är unga och drivna företagare som vill göra något spännande, säger hon.

Angie Gray

Gästvänligt inslag

Hovmästarenhunden Polly på Karshamra mat och trädgård hälsar alla gäster välkomna. De som är extra bra på kel och gos får de bästa platserna, lovar hon.

Angie Gray

Avslutar sött

Sista stoppet är Klockargårdens våffleri, där det serveras gino-wrap med färska frukter, vit choklad, marshmallows och smuldegscrunch.

Gemensamt för alla tre aktörerna är att de bor och verkar i området. För rundans avslutande värd, Frederick Benedicto, är avståndet till arbetet kortast: han bor på gården intill.

Redan när han och sambon Simon köpte huset och Klockargården hade de siktet inställt på att de ville göra något av det.

– Ladan var först en walk in-closet för våra skor men när vi funderade på vad vi ville göra med det kom vi och tänka på våra söndagsfrukostar med våfflor. Och nu är vi här, säger Frederick Benedicto.

Angie Gray

Vacker miljö

Gemensamt för Malin Ahnelöv, Agnes Larsson Stormgaard och Frederick Benedicto är att de alla tre talar varmt om miljön ute i Grödinge: ”lugnet på landet”.

Här är man också samtidigt nära stadspulsen genom Tumba som ligger bara några minuter bort, menar de.

Tidningens fotograf Angie Gray fick en känsla av Grödingelugnet när hon fick syn på ett par gäss ute på fältet.

Grödingerundan pågår 6-7 april mellan klockan 11-15.