Förra våren kunde Mitt i Bålsta berätta om hur medel från Rörelsefonden gjort det möjligt för Håbo FF, som en av totalt tolv föreningar i hela landet, att kunna erbjuda så kallad Streetfotboll.

– Ja, men det är ju en jättemöjlighet och framför allt är vi som blandade föreningar med så olika erfarenheter. Det är häftigt för oss att få vara med och se och lära, säger klubbens ordförande Anna Larsson då.

Kommer nog fortsätta

Pengarna kom från förbundet via Rörelsefonden och från förbundets sida är man uppenbarligen nöjda med utfallet.

– Vi hade en slutredovisning i höstas och Håbo har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har inte pratat om våren, men de kommer nog fortsätta med streetfotbollen. Särskilt med tanke på aktivitetsparken, säger­ Marie-Louise Dahlberg, ansvarig för motionsfotboll på Svenska Fotbollförbundet.

Kommer spridas

Nu är det alltså dags för Rörelsefonden att göra ytterligare ett avtryck i Håbo. Den här gången genom ett samarbete med kommunen. Som en av endast femton platser i landet kommer Håbo kommun skapa en beach soccer-plan. Den här kommer ligga vid Kalmarsandsbadet.

– Alla kommuner kunde ansöka om att få mål till en beach soccerplan. Det här kommer finnas på platser från Skellefteå i norr till Laholm och Halmstad, samt Gotland, men även till exempel Botkyrka och Ljusdal, säger Marie-Louise Dahlberg.

Imponerande driv

För andra året i rad är Håbo en av platserna där förbundet, med pengar från Rörelsefonden, har kunnat sprida sina sporter.

– Det känns ju jättekul och vi är imponerade över drivet som finns i Håbo, säger Marie-­Louise Dahlberg.

Sedan 2017 har Riks­idrottsförbundet (RF) och Svenska Spel (SvS) drivit projektet Tillsammans för fler i rörelse.

Genom Rörelsefonden gav RF och SvS möjligheten för specialidrottsförbunden att söka medel för projektidéer som sänker trösklarna för barn, ungdomar, vuxna och äldre att röra på sig.

Jobbig sport

Och där streetfotbollen var mer organiserad är beach soccer mer fritt och det lär bli mer spontant spelande.

– Så är det, och vi hoppas att många ska få upp ögonen för den här formen. Sam­tidigt hörde jag att Håbo FF har glasskiosken på stranden och att de därför kommer ha bollar som man kan låna.

– Vår förhoppning är också att någon förening drar ner laget och tränar ett pass eller två på stranden. Det är väldigt roligt och mycket jobbigare än vanlig fotboll eftersom man springer och pulsar i sanden, säger Marie-Louise Dahlberg.