Förra veckan fick elever i årskurs 7-9 från Järvaskolan, Cordobaskolan och Akalla grundskola testa på något nytt, när Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Kista bjöd in till inspirationsdagar. Eleverna fick lära sig om ingenjörsyrket och testa på aktiviteter tillsammans med KTH-studenter.

Arbetsmarknaden skriker efter just ingenjörer, berättar Alexandra Leyton, samverkansansvarig kommunikatör på KTH, och menar att det därför är viktigt att väcka intresse redan från ung ålder.

– Det här är första gången vi satsar på så unga elever, vanligtvis bjuder vi in gymnasielever, men vi vet att det finns en stor poäng i att plantera ett frö tidigt, säger hon.

De från KTH som höll i dagarna hade olika kopplingar till Järva, och mycket handlar just om att eleverna ska känna igen sig i studenterna, menar Alexandra Leyton.

– Jag tror det är så man inspirerar allra mest. Den stereotypiska ingenjörsstudenten brukar beskrivas som en ung, vit, elitistiskt man, men vi vill visa att det inte alls behöver vara fallet utan att det finns studenter överallt ifrån, med olika bakgrunder.

"Var otroligt nyfikna"

Under dagarna fick eleverna bland annat testa på programmering, att arbeta med 3D-printers och lära sig mer om cybersäkerhet.

– Vi har försökt göra praktiska saker som väcker intresse, men som de kanske inte gör på lektionerna i skolan. Sedan försökte vi göra det så enkelt och roligt som möjligt, säger KTH-studenten Zainab Al Saadi.

Hon läser själv till civilingenjör inom informationsteknik och är uppvuxen i Järva, men berättar att hon inte fick någon information om vidarestudier i grundskolan. Något hon tycker är synd.

– Dessutom är det nog extra viktigt att informera i områden som Järva, där många kanske har föräldrar som anlänt till Sverige ganska nyligen och kanske inte har samma insyn i hur det fungerar med högre utbildning och vilka krav som ställs.

Under dagarna fick eleverna även äta lunch och hänga med KTH:arna, för att ha chansen att ställa frågor.

– De var otroligt nyfikna! De frågade mycket om hur det är att vara student på KTH bland annat. Jag tror och hoppas att många hittar sina intressen i den här riktningen, säger Zainab Al Saadi.

Hyllas i gallerian

Som ytterligare en del i att inspirera till studier och samtidigt hylla sina studenter och alumner har KTH tillsammans med Citycon, som förvaltar Kista galleria, även skapat en utställning i gallerian.

Där finns nu ett stort porträtt på Zainab Al Saadi, tillsammans med fem andra porträtt på studenter eller alumner som studerar, jobbar eller bor i närområdet.

Under bilderna står det varför de valt att utbilda sig till ingenjörer.

– Vår slogan är "framtiden finns i Kista", och det är det vi vill att Järvaungdomarna ska känna. Att man är på rätt plats och att man kan bli exakt vad man vill, äger Alexandra Leyton.