Från och med den 20 september och sju månader framåt ska färjan Galaxy bli flyktingboende i Nederländerna. Därefter kan det förlängas i tre månader. Det beslutade Tallink Siljas styrelse under förra veckan.

En månad innan ska även fartyget Silja Europa, som trafikerar sträckan Helsingfors – Tallinn, chartras ut till Nederländerna.

Tuff pandemismäll

Bakgrunden till beslutet är att företaget går på knäna. Turism- och nöjesbranschen var hårt drabbad under coronapandemin, och även om restriktionerna har lättat har branschen haft svårt att återhämta sig. Kriget i Ukraina driver också upp priset på bränsle och råvaror.

– Charteravtalen är i dagsläget nödvändiga för att få en stabil ekonomi för en längre tid framöver. Avtalet gällande Galaxy innebär dock för oss i Sverige att 265 personer i besättningen inom Tallink Silja AB nu kommer att varslas om arbetsbrist vilket är fruktansvärt tråkiga nyheter, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i ett uttalande.

Tallink Silja för nu samtal med alla berörda fackförbund.

Sista resan med Galaxy avgår från Åbo till Stockholm den 11 september. Kunder vars resor påverkas av charteravtalen kommer att kontaktas av kundtjänst så snart som möjligt.