Krys första BVC har öppnat i Sickla

I Sickla har vårdappen Kry öppnat sin första ­fysiska barnavårds­central någonsin. "Vi hoppas att Nackaborna ska känna att vi är nära", säger verksamhetschefen Lindita Dautovic.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2021

Här byggs mycket och finns ju människor till alla vårdcentraler och BVC:er.

En grön kanin med magväska, Kipp, och en gul groda med skateboard och hörlurar, Raff, visar vägen. Deras fotspår i golvet lotsar barn och föräldrar från kapprum med barnvagnsparkering till mottagningsrummen.

Distriktssköterskan Martina Eriksson och allmänläkaren Mark Glanville visar vidare till mötesrum för föräldragrupper, amningsrum, och ett pentry för att värma barnens välling och hissa föräldrarnas koffeinnivå.

En trappa upp i Curantenhuset öppnade Kry vårdcentral den 7 december. Där har 1977 patienter listat sig.

Plats för 800 barn

Barnavårdscentralen har plats för 800 barn och är Krys första i Sverige. Annars förknippar de flesta förmodligen Kry med vårdappen som 2015 blev först i Sverige med att erbjuda läkarhjälp via videosamtal.

– Vi har sett behovet av fysiska besök och våra patienter har efterfrågat det som ett komplement. Vi kommer ha två barnsjuksköterskor, distriktsläkare och barnläkare som finns tillgängliga både digitalt och fysiskt, säger Lindita Dautovic.

Kry har tidigare kritiserats för att ”fullista” patienter. Vissa som har använt appen har listat sig hos vårdföretaget med hjälp av bank-id utan att förstå det.

– Vi har mött kritiken och nu är vi den enda större vårdgivaren som skickar bekräftelsemejl till patienter som listar sig, säger Lindita Dautovic.

Varför öppnar Kry sin första BVC i Sickla?

– Att det är i ett hälsohus var nog en del i beslutet. Här byggs mycket och finns ju människor till alla vårdcentraler och BVC:er.

Störst i Europa

015 öppnade Kry Sveriges ­digitala vårdcentral.

Nu är Kry Europas största digitala rådgivare med över 1 300 vårdanställda och 400 andra medarbetare.

I december öppnade Kry sin tredje vårdcentral i Stockholm i Curantenhuset vid Sickla station.

Den 1 februari öppnade Kry sin första BVC i Sickla.

Se video där Kry visar BVC:n i Sickla på mitti.se/nackavarmdo

Visa merVisa mindre