– Det är roligt så klart. Kul att få ett så starkt stöd från väljarna. Det är ett fint välkomnande, säger Hanif Bali (M).

Med 584 personröster blev Hanif Bali (M), nykomling i Österåkerspolitiken, den näst populäraste moderaten att väljas in i fullmäktige.

Bara kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) fick fler personröster – hela 1991 stycken (17,24% av alla som röstade på M i Österåker kryssade henne).

Det framgår av det slutligt valresultatet. Hanif Bali och Michaela Fletcher, var de enda i sitt parti som blev personvalda, dvs fick minst 50 personröster och minst fem procent av sitt partis röster.

Det gjorde att Hanif valdes in på andra plats för moderaterna i Österåkers fullmäktige, trots att han stod på plats 16 på partiets röstsedel. Med det seglade han förbi flera andra namnkunniga moderater som exempelvis Hampe Klein (101 personröster), Johan Boström (17 personröster) och Ingela Gardner (22 personröster).

Får du mer att säga till om nu i ditt parti?

– Vi har ju en demokratisk ordning hur vi bestämmer vår politik i partiet. Det kommer nog att vara en mandatperiod där jag får ta ansvar, lära mig mycket nytt och se vad man kan göra bättre.

Är du rädd för att andra i partiet ska bli avundsjuka på din popularitet?

– Det tror jag inte. I ett parti har man stor respekt för att man har olika roller. En del syns mer utåt, medan andra är hårt arbetande fritidspolitiker som läser handlingar och gör ett arbete. Men det är tråkigt att dessa inte får den uppmärksamhet de förtjänar.

Kommer du att peta ner Michaela Fletcher i nästa val?

– Det skulle jag inte ens vilja, för jag kryssade henne själv i valet. Jag förlitar mig på hennes kompetens för skatten och ungarnas skolgång. Så det hoppas jag verkligen inte.

35-årige Hanif Bali flyttade till Österåker så sent som 2021, men har tidigare varit kommunpolitiskt aktiv i Solna och Upplands Väsby. Till skillnad mot 56-åriga partikollegan Michaela Fletcher har han dessutom tolv års erfarenhet som ledamot i riksdagen.

Att Hanif Bali drar personröster är inget nytt. 2018 kunde SVT rapportera att han var den näst mest kryssade moderate riksdagskandidaten i hela landet, efter partiets ledare Ulf Kristersson (M).