Gänget bakom Sandhäxan och Frippes har tagit över restaurangen på höger sida om bron när man går över till Djurgården.

Under namnet Stockholm 1897 – som knyter an till den stora utställningen på Djurgården samma år – har de byggt upp en verksamhet som står på tre ben.

– Vi har startat ett hantverksbageri med tre anställda bagare som gör allt från grunden med svenska råvaror. Det knyter an till den svenska fikatraditionen, säger Mattias Svensson, en av medlemmarna i den kvartett som står bakom satsningen.

Stockholm 1897 står på tre ben.

Stockholm 1897 står på tre ben.

Ted Jansson

Undviker fläskfacket

Det andra benen är maten. På menyn finns svenska klassiker som kroppkakor och rimmad lax. Men de vill inte hamna i fläskfacket.

– Jag drar mig för att säga husmanskost. Många associerar det till stora portioner­. Vi vill göra det lite lättare med mer grönt. Man ska inte behöva sova middag efteråt.

Vad är då det tredje benet?

– Som kronan på verket har vi byggt en bastu.

Redan på hemsidan står det svart på vitt att man inte ska förvänta sig någon lyxig spa-upplevelse.

– Det ska kännas som att du sitter ute i skärgården hos en kompis. Du kan sitta och basta och titta ut över Strandvägen och Djurgårdsbron och sen ta ett dopp utanför, mitt i stan. Det är exotiskt för mig, tänk då om du kommer från Kina eller­ USA.

Precis över bron – på väg till eller från de stora attraktionerna på Djurgården – har Stockholm 1897 ett ypperligt läge för att locka turister. Men de vill mer än så.

Mattias Svensson säger att de har en ambition om att vara lika relevanta för stockholmarna.

– Vi leker med tanken om att vara Stockholms närmaste utflykt. Det är lätt att tänka att turister är engångsbesökare, men vi skiter i det och gör en upplevelse som vi själva skulle vilja ha.

Prisbelönt bulle

Stockholm 1897, som de driver tillsammans med Gotländska Burgsvik group, satsar också på klassiska högtider. Kräftskiva, fars dag och Mårten gås är några av punkterna i kalendariet. Men högtider är inte allt man kan fira på Stockholm 1897.

– Vi har valt att inte ha kvällsöppet och hålla kvällarna öppna för de som vill abonnera.

Kanelbullen på Stockholm 1897 är näst bäst i Stockholm enligt ett test gjort av krogguiden Thatsup.

Kanelbullen på Stockholm 1897 är näst bäst i Stockholm enligt ett test gjort av krogguiden Thatsup.

Josefin Lundeberg

En annan årlig begivenhet är kanelbullens dag som uppmärksammas på lördag den 4 oktober.

I korgguiden Thatsups stora kanelbulletest, där en jury blindtestat 32 bullar från kända bagerier, rankades Stockholm 1897 som tvåa.

– Vi bakar med hög svansföring, det här är ett kvitto på att vi lever upp till den.