På torsdagsmorgonen kom besked från socialminister Lena Hallengren att alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs i ytterligare tio dagar – till den 24 januari. Det har fått många krögare att reagera starkt, bland annat är man kritiska mot att beskedet kommer med kort varsel – det tidigare stoppet gällde till den 15 januari och många krogar hade hoppats kunna boka in senare kvällsgäster från och med den här helgen.

https://www.mitti.se/nyheter/krogarnas-alkoholforbud-forlangs/repuan!cUWgnQfCj4w5hQ08hrGc5w/

Under dagen har kändiskrögaren PG Nilsson, grundare av krogkoncernen Svenska Brasserier, gått ut på Facebook och uppmanat hela krogbranschen till en protestaktion.

Kockan 15 på torsdagen stod han tillsammans med personal utanför bolagets restauranger i Stockholm och skramlade med kastruller, grytor, lock och slevar.

”Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills Finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats utbetalda,” skriver PG Nilsson i ett inlägg på Facebook som snabbt fått stor spridning.

Hårt drabbad bransch

Mitt i har tidigare berättat om krögare som drabbats hårt av restriktionerna, och i veckan kom siffror som visade på ett rejält ras i omsättning för Stockholms krogar och restauranger under årets första vecka.

https://www.mitti.se/nyheter/krogare-i-stockholm-kritiska-mot-nya-restriktionerna/reptlu!LlSoarN8jfnMM9sPlwrJYg/

Kräver besked om stöd

PG Nilsson och andra aktörer kräver nu besked om stödåtgärder till branschen.

– Det behöver komma åtminstone muntliga besked om vad företagen kan räkna med för hjälp och hur snart den kan komma. Vissa näringar, exempelvis hotell- och restaurang, taxi och evenemang, har akuta behov och behöver besked, sa Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare i ett uttalande i veckan.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-krogarna-som-kan-oppna-igen-vid-23/reptkA!8vroNTQOrjPAcDOXsdrqw/