Personalen skramlade med grytor utanför restaurang Riche på torsdagseftermiddagen. Foto: Pekka Pääkkö

Krögare i högljudd protest efter förlängda alkoholstoppet

Krogar i Stockholm deltog i en högljudd protestaktion i dag – mot regeringens fortsatta alkoholstopp. Det efter ett upprop från kändiskrögaren PG Nilsson.

  • Publicerad 11:44, 14 jan 2021

På torsdagsmorgonen kom besked från socialminister Lena Hallengren att alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs i ytterligare tio dagar – till den 24 januari. Det har fått många krögare att reagera starkt, bland annat är man kritiska mot att beskedet kommer med kort varsel – det tidigare stoppet gällde till den 15 januari och många krogar hade hoppats kunna boka in senare kvällsgäster från och med den här helgen.

Krogarnas alkoholförbud förlängs

Under dagen har kändiskrögaren PG Nilsson, grundare av krogkoncernen Svenska Brasserier, gått ut på Facebook och uppmanat hela krogbranschen till en protestaktion.

Kockan 15 på torsdagen stod han tillsammans med personal utanför bolagets restauranger i Stockholm och skramlade med kastruller, grytor, lock och slevar.

”Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills Finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats utbetalda,” skriver PG Nilsson i ett inlägg på Facebook som snabbt fått stor spridning.

Skramlade utanför Riche

Aktionen fick ett stort genomslag.

– Vi har fått ett otroligt gensvar i branschen. Restauranger och krögare i hela landet har slutit upp bakom den här manifestationen, säger Niklas Johansson, vd på Svenska Brasserier. 

På torsdagen stod han själv utanför Riche och skramlade, och Niklas Johansson vittnar om att många förbipasserande stannade till. 

– Restauranger är en del av en stads kultur och själ, och jag tror det här ligger många människor varmt om hjärtat.

Ifrågasätter inte restriktionerna

Niklas Johansson poängterar att gryt-protesten inte handlar om att ifrågasätta restriktionerna.

– Stödpaketen måste bli tillgängliga snabbare. I praktiken behöver pengarna betalas ut nu för att rädda många företag i den här branschen.

Han kräver också bättre framförhållning när det handlar om stora beslut – till exempel alkoholstoppet.

– Vi har 400 anställda som fick ett ändrat schema med två dagars varsel, konstaterar Niklas Johansson.

Lena Hallengren säger till SVT att ”Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället”.

Hårt drabbad bransch

Mitt i har tidigare berättat om krögare som drabbats hårt av restriktionerna, och i veckan kom siffror som visade på ett rejält ras i omsättning för Stockholms krogar och restauranger under årets första vecka.

Krögare i Stockholm kritiska mot nya restriktionerna

Kräver besked om stöd

PG Nilsson och andra aktörer kräver nu besked om stödåtgärder till branschen.

– Det behöver komma åtminstone muntliga besked om vad företagen kan räkna med för hjälp och hur snart den kan komma. Vissa näringar, exempelvis hotell- och restaurang, taxi och evenemang, har akuta behov och behöver besked, sa Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare i ett uttalande i veckan.

Här är krogarna som kan öppna igen vid 23