Förra veckan presenterade regeringen nya, hårdare restriktioner för att bromsa spridningen av covid-19.

För restauranger och barers del innebär det att maxantalet för sällskap som besöker restauranger sänks från åtta till fyra personer, och att alkoholförbudet tidigareläggs, från klockan 22 till klockan 20.

Nyheten har fått flera av stadens krögare att reagera.

– Det känns som signalpolitik. Jag tror inte att de två timmarna på något sätt bromsar spridningen, det gör det bara svårare för oss som driver restaurang, säger Johan Murén, som driver Snottys Seaside vid Hornstull.

"Går på knäna"

Det tidigare alkoholförbudet, som började gälla vid klockan 22, slog även det hårt mot restaurangen.

– Uppskattningsvis har vi tappat två tredjedelar av intäkterna. Nu försämras det ytterligare. Kommer inga nya bidrag så klarar vi oss bara i några månader till, säger Johan Murén.

– Det är många restauranger som går på knäna nu, och jag tror att vi inom en månad verkligen kommer se att ställen kraschar.

Take away tas bort

Att restriktionerna kommer bli spiken i kistan för flera restauranger, det menar även Nahid Hassan, som driver restaurangkedjan Shanti med sex restauranger runt om i Stockholm.

– Hittills har det varit okej, men om vi nu ska stänga efter åtta kommer det bli katastrof, säger Nahid Hassan.

En konsekvens är att Shantirestaurangerna kommer kunna sälja mycket mindre take away när öppettiderna begränsas – och just hämtmaten har hållit verksamheterna flytande under året. Det, kombinerat med färre gäster, kommer innebära slutet för restaurangkedjan, menar Nahid Hassan.

– Vi kommer inte finnas kvar om en månad, säger han.

Hade hellre stängt helt

Att skärpa restriktioner för restauranger tror även Nahid Hassan är fel, och han säger att de redan lagt hundratusentals kronor på att säkra sina lokaler.

– Allt har fungerat bra här. Vi har satt in plexiglas, desinficerar bord och stolar och håller avstånd. Det har kostat enormt mycket att få allt plats. Vi följer alla regler, säger han.

Johan Murén tror att det hade varit en bättre åtgärd att stänga restauranger helt, istället för att tvingas hålla öppet för att kunna betala hyra och löner.

– Regeringen hänger ut oss krögare som pestspridare, även fast jag tror att många av oss gladeligen hade stängt om vi fått hjälp ekonomiskt. Nu svälter de oss sakta till döds istället, och skämmer oss för att vi håller öppet, säger Johan Murén.

Nahid Hassan instämmer.

– Det hade varit bättre om vi hade kunnat stänga helt istället.

https://www.mitti.se/nyheter/lyxiga-krogar-tar-hem-nyarfirandet-till-gasterna/reptlb!omQrp3IJMmf1W2PQ@MaVBQ/

https://www.mitti.se/nyheter/nya-restriktioner-idrott-for-barn-och-ungdomar-stoppas/reptlt!qfNKYJrhjSTPdWE5erbHLA/