Kevinge. Susanne Nyström, Peppe Lindberg och John Utterman har skramlat på restaurangens balkong intill golfbanan i över 100 dagar. Foto: Anton Kyhlbäck

Krögare har protesterat i 100 dagar

100 dagar in i kastrullupproret är det fortfarande många i branschen som inte får tillräckligt med stöd, menar krögaren Susanne Nyström.

  • Publicerad 11:30, 28 apr 2021

Det enda riktiga stödet vi har fått är från vår hyresvärd.

Sedan i januari, när restriktionerna med serveringsförbud efter 20.00 på restauranger förlängdes, har flera krögare på olika sätt uppmärksammat hur branschen påverkas under pandemin.

Krögaren Susanne Nyström på Bistro Kevinge har tillsammans med kollegor stått på balkongen till restaurangen, ett stenkast från golfbanan, och slagit på kastruller med slevar.

– Vi har inte varit jättedrabbade, men det är klart att vi har känt av den här pandemin, säger Susanne Nyström.

Klockan 15.00 förra fredagen markerade dag 100 i upproret.

– När golfbanan öppnar igen kommer vi nog inte kunna stå här. Vi får fortsätta slå i köket och i restaurangen.

Senast i februari intervjuade Mitt i Danderyd bland annat Sebastien Denie från Brasserie Greta som menade att det behövs bättre stöd och tydligare information till restaurangbranschen.

Susanne Nyström instämmer.

– I början av pandemin lovade man stort och brett att ingen skulle vara själv i det här. Men så känns det fortfarande för många, speciellt mindre restauranger som har svårare att få ut stöd.

Halverat personalstyrkan

Sedan 2015 har hon drivit restaurangen Bistro Kevinge tillsammans med sin man Peppe Lindberg. Under året har de förlorat en tredjedel av sin omsättning från uteblivna festbokningar och halverat sin personalstyrka.

– Våra anställda drabbas mest av det här. Så är det hos många, säger Susanne Nyström.

Först och främst hoppas de nu att pandemin ska gå över.

Men fram till dess behöver man redan nu skapa enklare stödåtgärder som gynnar småföretagare, enligt Susanne Nyström.

– Det enda riktiga stödet vi har fått är från vår hyresvärd och att kommunen tagit bort avgiften för tillsynen av alkoholserveringen.

– Vi är inte emot restriktioner. Men för oss ansvarsfulla restauranger där vi ser till att avstånden hålls tycker jag att man kan förlänga till 22. Då kan vi få in en servering till och det skulle göra mycket.

Krögare. Susanne Nyström är en bland många krögare som tycker att branschen ska få mer stöd. Foto: Anton Kyhlbäck

Vill ha stöd

Målet med #grytorochkastruller är att uppmärksamma att restaurangbranschen behöver stöd: Att omställningsstöd betalas ut, att permitteringsstöd betalas ut och att betalningstiden för skatter förlängs.

"Vi ifrågasätter inte smittskyddsåtgärder eller restriktioner men vi kräver att dessa åtgärder förenas med stöd som gör att branschen kan överleva."

Källa: https://www.grytorochkastruller.se/

Visa merVisa mindre