Både Albin Wessman och Adam Dahlberg är vana att röra sig i lokalerna. Tidigare har de drivit Misshumasshu och Nori bar på samma adress. Nu är det den förstnämnda restaurangen som växlar upp och tar över hela passagen.
– Det har varit trångbott i de gamla lokalerna, nu fick vi chansen att expandera, säger Albin Wessman.
Med en yta på hela 800 kvadratmeter kommer Misshumasshu (mishmash på japanska) att kunna ta emot 150 sittande gäster i hela passagen.
Blåklassad passage
Birger Jarlspassagen byggdes på 1880-talet och är i dag blåklassad, vilket är den högsta klassificeringen för byggnader med högt kulturhistoriskt värde.
Renoveringen har därmed inte varit det lättaste.
– Det har varit en lång kamp för att få till passagen som vi vill, säger Albin Wessman.
För att inte riskera att förstöra något av historiskt värde har de haft ett nära samarbete med Stockholm stad, fastighetsägaren och en antikvarie.
– Det har varit många delikata dialoger. Efter många om och men är vi överens, och det känns jättebra. Det handlar om att återskapa och vårda gamla detaljer.
Nu har väggarna i den gamla restaurangdelen öppnats upp och blivit till en enda stor matsal. I mitten av passagen kommer även en bar att ta plats.
Birger Jarlspassagen invigdes år 1897 och är idag blåklassad.
Emelie Otterbeck
Birger Jarlspassagen har tidigare innehållit flera olika barer och restauranger. Nu blir det en enda stor restaurang med en bar i mitten.
Holger Ellgaard/Wikipedia
Återvälkomnas
Albin Wessman och Adam Dahlberg är en erfaren duo som driver fem andra krogar i Stockholm, bland annat restaurang Solen.
Misshumasshu har haft stängt för renovering sedan förra sommaren.
– Det är alltid pirrigt med nyöppning. Satsningen är stor, och det finns alltid en risk i det. Men vi hoppas och tror att våra gamla gäster ska välkomna oss tillbaka, och att nya ska hitta hit, säger Albin Wessman.
Kommer ni att kunna fylla 150 sittplatser?
– Vi har haft bra tryck i fem års tid. Tidigare hade vi upp emot 130 platser, så det är inte jättestor skillnad. Den största skillnaden är att det är mer plats och inte lika trångt.
Hur klarar ni av en högre hyra?
– Vi tror på det långsiktigt, och det finns en rimlig plan för hyran. Det är klart att det är ett större åtagande, men vi hoppas och tror att det blir helt fantastiskt.
Birger Jarlspassagen slår upp portarna någon gång under andra veckan i maj.
Restaurangen leds av platschef Victor Netje (till vänster) och ägarna Albin Wessman och Adam Dahlberg. "Vi hoppas på att den nya baren kommer bjuda in till härligt gung", säger Albin.
Pressbild