Lokal Izakaya och Lemon bar på Scheelegatan, som drivs av samma ägare, meddelade i helgen meddelade att de stänger båda sina ställen tillfälligt. Anledningen är de ”senaste tuffare restriktionerna och det oroliga läget”, enligt Ida Strand som är restaurangchef på båda ställena.

– Det kändes rätt att göra det just nu, med alla nya regler. Då är det lika bra att stänga under en period, så får vi se. Men vi hoppas ju öppna så fort som möjligt igen, inom några veckor, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/lokala-handlarnas-julnodrop-kop-hos-oss/reptkq!7258Fe7ryMF9o7NY@RNtFg/

Coronapandemin har slagit hårt även ekonomiskt, förlorar ni mindre pengar genom att hålla stängt?

– Vi har diskuterat vad som är värt att göra. Det blir i princip samma situation om vi har stängt som öppet. Men nu är det inte ekonomiskt att ha öppet med såna utglesningar, samtidigt som vi vill ta vårt ansvar.

– Den största delen av våra intäkter är på nätterna både på Lokal Izakaya och Lemon. Vi diskuterar kontinuerligt vad som är bäst att göra, både ur ett ekonomisk och ansvarsmässigt perspektiv och vi försöker öppna igen så fort det går. 

Hur tog personalen det och vad händer med er nu?

– Jag kommer ta semester ett tag med det är olika för alla. Men alla var förstående att det är det som krävs.

Har ni fått några reaktioner sedan beslutet?

– Det har mest varit stammisar, som bor i området som tycker det är tråkigt men förstår. Det tycker vi också. Men det har annars varit mest positiva reaktioner. 

Tycker eller tror du att fler krogar borde ta efter?

– Det beror på vilka förutsättningar alla har. Men personligen tycker jag till exempel inte att det är bra att det börjar hållas dagsfester och liknande. Samtidigt har alla i branschen ett svårt ekonomiskt läge och måste göra det som går.

Krogbranschen har varit i fokus många gånger under pandemin, där människor avråds från att besöka restauranger samtidigt som många restaurangaktörer efterlyst mer stöd från staten. Hur ser du på situationen?

–  Jag tycker det är katastrofalt. Det enda stöd vi har kunnat ta del av är permitteringsstöd för viss personal men förutom det ingenting. Det borde vara en självklarhet att mer stöd erbjuds i en sådan här situation. Många krogar kommer tvingas i konkurs vilket leder till en ekonomisk katastrof för många människor som påverkar många branscher.

Även Bankomat vid Hornsbergs strand har nu klappat igen i pandemins och restriktionernas spår. "På grund av rådande omständigheter med pandemin" står det på en lapp på dörren. Även här det en tillfällig stängning hälsar restaurangen i ett skriftligt svar:

"Vi har stängt tillfälligt och så länge pandemin håller i sig. Vi räknar med att öppna någon gång nästa år"