I utkanten av Jakobsberg, längst bort i raden av industribyggnader i korrugerad plåt, ligger restaurangen Pizzeria Grand.

En snötyngd markis hålls upp av ett brandgult spännband. Utemöblerna har lämnats åt det svenska vintervädrets makter. Ovanför entrédörren har någon klottrat nonsens.

Krogen är måhända inte värd en omväg enligt Michelinguidens mått, men dess råa yttre har gjort restaurangen till en vinnare i ett annat, något osmickrande, sammanhang.

Hjärtlig men rå tävling

Med 539 röster vann krogen Facebook-tävlingen "Sveriges sunkigaste hak 2023". En grupp där tusentals hängivna fantaster av syltor delar med sig av sina bästa krogtips.

"Önskar att den låg i Luleå! Det där stället hade jag velat besöka!" kommenterade en förmodad Luleåbo på Facebook när det stod klart att vinnarkrogen låg i Jakobsberg.

Mitt i svängde förbi en gråmulen tisdagseftermiddag. Dörren går upp med ordentligt ryck. Lunchrusningen har förmodligen redan ebbat ut, för lokalen ekar tom. Det skramlar till i köket och en man dyker upp och frågar om han kan ta beställningen.

Mannen heter Amer Salih och är både kock och krogägare.

– Jag har inte sett det här faktiskt, säger han och tittar på Facebook-gruppen i telefonen.

Han skrattar till och slår sig ner. Det brandgula spännbandet dinglar utanför fönstret.

Amer Salih krog i Jakobsberg har korats till Sveriges sunkigaste hak.

Amer Salih krog i Jakobsberg har korats till Sveriges sunkigaste hak.

Erik Lejdelin

Väntar till sommaren

Han tog över krogen för snart fem år sedan. Han har även drivit den grekiska restaurangen Korfu inne i Jakobsberg.

Vad tänker du om utmärkelsen?

– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga. Nu är det snö också så det finns inte så mycket att göra åt det nu. Sveriges väder är ju som det är. Vi väntar till sommaren.

Facebookgruppen drivs av kärleken till landets alla syltor och recenserar varken maten eller vad som döljer sig på insidan. Här är det utsidan som räknas.

Affärerna går bra

Trots att fasaden i dag kanske inte lockar förbipasserande i någon högre utsträckning säger han att affärerna går bra. Många anställda från de närbelägna verkstäderna och kontoren kommer hit och lunchar. De erbjuder också utkörning med hjälp de vanliga matbuds-firmorna.

– Kebabpizzan är populär, även kycklingrätterna och den grillade entrecoten.

Tror du att ni kommer få fler kunder efter det här?

– Haha, jag har ingen aning faktiskt. Gruppen har ju 67 000 följare och det var nästan femtusen som röstade, så ja kanske. Men det var bra av er att komma hit och berätta det för oss. För jag hade ingen aning.

Amer Salih har haft krogen i fem år snart.

Amer Salih har haft krogen i fem år snart.

Erik Lejdelin