Det är tre bilder från övervakningskameror som polisen valt att gå ut. De föreställer en ung man med vardaglig klädsel och en läskburk i handen. Hans ansikte är väl synligt, liksom trycket på hans tröja.

"Mannen på bilden är inte misstänkt för något brott men kan ha gjort viktiga iakttagelser gällande ett mord i Spånga den 20 augusti 2020. Polisen önskar identifiera mannen på bilden samt snarast komma i kontakt med honom", skriver polisen på sin sajt.

Spridits stort

Bilden har delats i polisens sociala medie-konton, bland annat av Viktor Adolphson vars twitterkonto YB_Sodermalm har 169 000 följare.

Reaktionerna kom direkt.

"Kan inte såna här sökningar uppmärksamma GM (gärningsmannen) på potentiella vittnen och därmed försätta dem i fara?" skriver en.

En annan skriver:

"Det är en missbedömning av f.u.l. (förundersökningsledaren) att lägga ut detta, med så många detaljer. Han är alltså vittne i samband med ett mord, i en miljö där övergrepp i rättssak är vardagsmat. Det medför 2 risker: något händer honom el. han vågar är inte ge sig till känna just pga av denna lysning"

Hård kritik

De får medhåll av Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som är mycket kritisk.

– Jag har inte sett det här tidigare, att man efterlyser vittne med bild. Jag tycker att det är väldigt problematiskt, främst på grund av den uppenbara risken för hot och repressalier, säger hon.

Den som fattat beslutet att gå ut med bilden är kammaråklagare Carl Mellberg vid Västerorts åklagarkammare, som är förundersökningsledare i mordutredningen.

Står för sitt beslut

– Vi utreder ett allvarligt brott, ett mord. Då måste vi följa upp alla tänkbara spår, säger han.

Är det inte risk att gärningsmännen söker upp det här vittnet?

– Jag har inte bedömt den risken som allvarlig eller påtaglig, säger han.

Hur bemöter du advokatsamfundets kritik?

– Jag tänker inte gå i polemik. Jag anser inte att det finns något att försvara. Det är jag som har bäst inblick i den här utredningen, säger han.

Polisen avpublicerar

Senare under fredagen väljer polisen att ta bort efterlysningen med bilden från sin webb.

– Vi tycker inte att det här är helt lyckat. Våra rutiner har inte följts. Vi kommer lyfta frågan om hur vi går ut med bilder på personer vi söker efter, säger Mats Eriksson presstalesperson på Stockholmspolisen.