Häromveckan meddelade stadens S-V-C-MP-styre sin plan för att säkra antalet skolplatser i Duvbo. Den gamla Duvboskolan ska renoveras och byggas ut, för att i framtiden kunna svälja inte bara låg- utan även mellanstadieelever.
Det innebär nära på en dubblering av skolans barnkapacitet. Inom oppositionen pyr det av olust inför planerna.
– Man påverkar kulturmiljön negativt och gör en lösning där man inskränker barns möjlighet till rörlighet, säger oppositionsrådet Johan Storåkers (L).
"Vi har blivit kontaktade av flera Duvbobor som är upprörda över att man inte tänker på miljön i Duvbo och som är oroliga för skolgården", säger Johan Storåkers (L).
Alexander Kuronen
Han tycker att det är lämpligare att titta vidare på möjligheterna att bygga en ny skola på Ekbacken, alternativt undersöka om det går att göra på Duvmossen. Styret har dock avfärdat det sistnämnda alternativet, med motiveringen att Duvmossen är en grönyta att värna om.
Arbeten med att anlägga en ny park på Duvmossen i höstas. Någon skolbyggnad på stället är däremot inte aktuell, enligt styret.
Alexander Kuronen
Även oppositionsrådet Gustaf Reinfeldt (M) tycker att Ekbacken är en lämplig plats för en ny skola. Den linjen har hans parti drivit i över ett decennium.
– Det är i närområdet, blir inte så långt för föräldrarna och det finns mark redo att exploatera, säger han.
S: Kan läggas ner
I höstas meddelade grundskole- och gymnasienämndens ordförande Ayla Eftekhari (S) att staden utredde just denna lösning. Alternativet att bygga ut de gamla lokalerna har hon dessförinnan beskrivit som "inte det troligaste".
Nu menar Eftekhari att Ekbackslösningen är riskabel. Om låg- och mellanstadierna hamnar på olika adresser leder det troligen till att Duvboskolan måste läggas ner, resonerar skolordföranden.
– Det skulle innebära att familjer får göra skolval tre gånger på sex år. Vi vet att det påverkar vilka val man gör. Att lyckas utbilda och rekrytera rätt personal till skolan blir också svårt om det bara är lågstadieskola, eftersom vi inte blir lika konkurrenskraftiga gentemot andra.
"Att göra om Duvboskolan till en lågstadieskola i längden innebär att lägga ner skolan då det påverkar skolans attraktivitet och möjligheter att rekrytera rätt kompetens", tror Ayla Eftekhari (S).
Torbjörn Bergsdal
I diskussionen om Duvbos kulturvärden har hon en annan ingång än kritikerna:
– Det har bedrivits skola där sedan den första byggnaden uppfördes i början av 1900-talet. Just ur ett kulturhistoriskt perspektiv behöver vi nu komma framåt i arbetet.
Park kan bli lekyta
Inte alla styrets planer sågas av oppositionen. Ambitionen att renovera Duvboskolans befintliga lokaler är bra, tycker Gustaf Reinfeldt.
– Men vi är helt emot idéerna om att bygga ut skolan på befintlig plats. Det finns som det är i dag redan för lite skolgårdsyta för barnen.
"Redan i dag är skolgårdsytan för liten. Om man dessutom bygger bort mer av ytan som finns blir det ohållbart", säger Gustaf Reinfeldt (M).
M Sundbyberg
Även invånare i Duvbo har i omgångar opponerat sig mot det alternativet, vilket Mitt i har skrivit om.
Ayla Eftekhari instämmer i att det blir en utmaning att ordna tillräckligt med lekyta.
– I uppdraget till förstudie ber vi tjänstepersonerna att titta på hur man kan kompensera för en minskad lekyta. Vi vet till exempel att Duvboparken ligger alldeles intill.
Ett alternativ bland flera kan alltså vara att låta eleverna vistas i parken på skoltid. Positivt, menar Eftekhari, då stadens naturområden kommer barnen till del.
Samtidigt medger hon att det finns en risk att parken då får utstå mer slitage än tidigare.
– Det kommer nog att innebära att man måste öka skötseln av parken. Men det ser jag som ett minimalt problem jämfört med de positiva följderna.