Han har bott i Brandbergen i 40 år och har inte sett centrum i så dåligt skick som de senaste åren. Det han främst saknar är en tidsplan.

– Det är ett pågående förfall. Det är oförsvarligt att det inte tas om hand om i väntan på renovering, säger han.

Rulltrappan upp till butikerna rullar upp men inte ner. Enligt Stefan står de ofta stilla, och ibland även hissen.

– Det gör det svårt för äldre, rörelsehindrade eller synskadade.

Väl inne visar han runt i det centrum han besöker dagligen. Han visar spruckna golvplattor, trasiga trösklar och fönster som är igenbommade. Han stannar till utanför ena ingången och visar hål i ena glaset. Torget utanför upplever Stefan Lindberg ofta är dåligt städat, något han har kontaktat kommunen om.

– Då kommer de och städar en gång sedan ser det likadant ut igen.

Flera ägare och förvaltare

– Centrum är i hemskt skick. Det stängs butiker och inga nya flyttar in. Man har byggt de här nya husen men vilka ska flytta in? Vad händer med centrum? Tidigare var det mer liv för att man samlades, säger Irena Kolundzic som har bott i Brandbergen i 25 år.

För tre år sedan startade projektet att lyfta Brandbergen centrum med både nya lägenheter och butikslokaler, som stod klara i våras. För kommunens räkning är det ny belysning på allmänna platser vid nybyggena som återstår.

Kommunen ser över ytor och plockar skräp tre gånger i veckan i området. Men de får in en del synpunkter även på sånt som de själva inte rår om.

"En del av utemiljöerna ägs och förvaltas och sköts av de större fastighetsägarna och bostadsrättsföreningarna i Brandbergen", skriver Helena Hartzell, enhetschef park och teknik, i ett mejl till Mitt i.

Tomma lokaler

För inomhusmiljöerna ansvarar dock centrumägaren, Savana. Enligt företagets vd Vesko Mijac arbetar de ständigt med att ha till exempel rulltrapporna i gång.

– De är i gång från tidigt på morgonen när centrum öppnar och det blir mycket slitage. Vi väntar på reservdelar.

De får inte inte in många klagomål, men Vesko Mijac är medveten om att det till exempel finns trasiga golv. Företaget är även byggherre för de nya lägenheterna kring centrum, och nu när de är färdiga går de vidare med att förbättra den gamla centrumbyggnaden.

– Lokalerna ska fräschas upp under hösten och till slutet av året hoppas vi att det ska vara klart.

Har ni hyresgäster färdiga till de tomma lokalerna?

– Inte ännu – det går inte så bra som vi trodde. Det är ju svåra tider med räntor och liknande. Vi jobbar för att hyra ut lokalerna i både den äldre och nya delen. Jag hoppas att det ska börja lossa efter september.

Han tycker att kommunen skulle kunna göra mer för att se till att de nya lokalerna fylls upp.

– De har kommunala verksamheter de skulle kunna lägga i centrum.