Klockan är 17 och en polisbuss rullar in på ett öde Bagartorps torg.

Förutom mammorna Amal Osman och Sharon Ghebtzawi är ingen här. Allt är stängt och tyst. Poliserna vänder.

– Kolla dig runt. Bagartorp börjar likna ett slumområde. Fritidsgården, kiosken, restaurangen. Allt igenbommat. Det är klart att en så öde plats lockar till sig kriminalitet, säger Sharon.

En grupp föräldrar med tonårsbarn i Bagartorp, Ulriksdal och Järvastaden har nu startat ett uppror för att få kommunen, som de menar duckar ansvar för den otrygga situationen, "att vakna".

Öde på Bagartorps torg. Överst på föräldrarnas kravlista till kommunen står att återöppna fritidsgården i någon av de tomma lokalerna.

Öde på Bagartorps torg. Överst på föräldrarnas kravlista till kommunen står att återöppna fritidsgården i någon av de tomma lokalerna.

Stefan Källstigen

En del är oroliga för sina söner. Bagartorpsringen ihop med Fläderstigen/Törnbacken på andra sidan järnvägen klassas nu som en öppen drogscen av polisen. Här har även antalet våldsbrott dubblerats mellan 2020/21 och 2022/23.

Hänger vid skolorna

Risken för rekryteringsförsök är uppenbar, menar föräldrarna. Enligt dem har kriminella från andra områden vistats mer frekvent vid torget, skolorna och idrottshallarna sedan i höstas.

– Vi vet att högstadieelever på väg hem från skolan har blivit kontaktade av killar i 19-20-årsåldern och att de erbjudits droger eller alkohol i utbyte mot tjänster. Man ser 14- och 15-åringar stå och hänga med de här äldre killarna på torget, säger Kristin Björnberg.

– Vi kan inte låsa in våra ungdomar, vi litar ju på dem. Men som förälder är det svårt att slappna av. Bagartorp är ingen trygg miljö, säger Amal.

Så var det inte förr, berättar Sharon som är uppvuxen här.

– Då gick vi på dans och teater här på torget, det fanns bra vuxna att prata med. En markant skillnad från idag. Kommunen har kapat av alla grenar. Jag tycker synd om våra pojkar som behöver växa upp här.

Polisen: Prioriterat område

Polisen delar problembilden.

– Vi har sett rekryteringsförsök i flera delar av lokalpolisområdet varav Bagartorp är ett. Miljöer där det vistas mycket ungdomar är generellt sett en intressant marknad för nyrekrytering, säger Daniel Godman, kommunpolis Solna.

Polisen har ökat närvaron i Bagartorp som är ett prioriterat område.

– Vi jobbar uppsökande på platser där det vistas mycket ungdomar och har tillsatt fler nya kontaktpoliser med fokus på miljön i och kring skolorna.

Daniel Godman är kommunpolis i Solna.

Daniel Godman är kommunpolis i Solna.

Polisen

Från stadens håll pekades Bagartorp redan 2018 ut som ett "prioriterat utvecklingsområde". De otrygga miljöerna skulle byggas bort och torget börja leva, sa politikerna. Men insatserna har dröjt.

Nu har rödgröna styret lovat ett lyft av torget och Ulriksdals stationsområde. Signalisten ska rusta centrum och fräscha upp området.

"Bara ord – ingen action"

Pappan Tom Bagheri tvivlar.

– Det spelar ingen roll vilka partier som styr. Politikerna vill plocka poäng inför valen men det är bara ord, ingen action.

Föräldrainitiativet som går under parollen "Öppen drogscen – nej tack" har startat en namninsamling som ska överlämnas till politikerna.

Den innehåller flera krav, som fältteam med fritidsledare och ordningsvakter i Bagartorp, stöd till idrottsföreningarna och en konkret plan för hur drogscenen ska avskaffas.

Överst står att återöppna fritidsgården i någon av de tomma lokalerna på torget.

Den befintliga, Ungdomstorget, är för unga i åldern 13-16. Äldre hänvisas till Fabrik 38 i Hagalund.

– Hela grejen är att kunna dra till fritidsgården efter skolan, att ha den nära. Hagalund är dessutom klassat som utsatt område. En kille blev skjuten där i maj. Det känns inte tryggt, säger Kristin.

Tror ni att det här leder till förändring?

– Det måste det. Vi är engagerade – och skitförbannade – föräldrar, men också skattebetalare som förväntar oss att Solna kommun tar sitt ansvar för säkra skolvägar och en trygg fritid för våra unga, säger Kristin.

Det finns exempel att inspireras av, i såväl Solna som över kommungränsen, påpekar hon.

– Järvastaden har ett bra trygghetsarbete med bevakningsbil, hundpatrull och trygghetsambassadörer. I Sollentuna har man lyckats fått bort Edsberg från listan över öppna drogscener. Verktygen finns.