Flera allvarliga våldsdåd har det senast året inträffat i olika centrum i Skärholmsområdet. Mitt i möter Susan Friberg, chef på Skärholmspolisen, på torget i Skärholmen. Här sköts den 5 april en man i 30-årsåldern ihjäl och en man i 55-årsåldern skadades. Den 7 augusti sköts en man i 20-års åldern till döds i Sätra centrum. Och den 27 december skadades en 17-årig pojke allvarligt i en skjutning i Vårbergs centrum. Samtliga skottlossningar skedde vid tidpunkter när flera boende i områdena var på plats. 

Men nu hoppas Skärholmspolisen att våldsdåd som dessa ska minska. Den 1 februari infördes en ny lag som innebär att en person kan förbjudas att vistas på en allmän plats om det finns risk att den utövar brottslig verksamhet med skjutvapen eller sprängämne. Eller om personen kan skada tryggheten hos allmänheten på platsen. 

Platserna där vistelseförbud ska kunna gälla är exempelvis centrum, skolgårdar och fritids­gårdar. Det är en åklagare som i i samråd med lokalpolisen bestämmer om någon ska beläggas med vistelseförbud och Skärholmspolisen är hoppfulla gällande den nya lagen.

– Vi tycker det är positivt och tror det kan ge effekt tillsammans med andra verktyg. Vi vet att vissa personer påverkar trygghet och brott i våra områden och vi är redan nu i fas med att titta på hur vi kan börja nyttja vistelseförbudet, säger Susan Friberg.

Hur ska ni använda det?

– Främst på specifika platser kopplade till en öppen drogscen där vi vet att otryggheten är hög och sannolikheten för grova våldsbrott är hög. Där tror vi att vistelseförbud kan kyla ner och få en positiv påverkan på området. 

Det rör sig framförallt om områden runt de olika centrumen i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng. 

– Allmänheten måste kunna vistas på publika platser och känna sig säkra och inte bli utsatta för brott. Folk måste kunna ta sig till tunnelbanan för att åka till jobbet och ta sig till centrum för att handla, säger Susan Friberg. 

Till skillnad mot visitationszoner, som Skärholmspolisen är kritisk till, menar de att vistelseförbud får avsedd effekt.

– Det är kopplat till individer som påverkar området negativt för att de är brottsutövare och då kan vi rikta strålkastaren dit, medan visitationszoner påverkar andra som rör sig i området av legitima skäl, säger Susan Friberg och fortsätter:

– Här går vi på problemets kärna. Vi får tydligt återkoppling när vi har gjort ingripanden i våra centrum att det påverkar centrummiljön, butiker säger att när x el y sitter inne så återkommer folk och handlar hos dem igen. Det kan också förhindra nyrekrytering av unga eftersom många skolor ligger nära centrum.

Finns det inte en risk att de bara flyttar bort från centrum till människors bostadsområden?

– Det kan vi se till viss del, men det blir ändå en minskning. Vi får anpassa vårt arbetssätt för att säkerställa att de inte flyttar. 

– Det är viktigt att vistelseförbud gäller barn från 15 år och vuxna för att återspegla hur de kriminella nätverken fungerar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Det är viktigt att vistelseförbud gäller barn från 15 år och vuxna för att återspegla hur de kriminella nätverken fungerar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Albin Tingstedt

Ministern: "Viktigt att gäller barn från 15"

Men lagen har även kritiserats av bland andra Botkyrka kommun och Barnombudsmannen som anser att den riskerar att bli kontraprodukt eftersom en konsekvens av vistelseförbud kan bli att rekryteringen av barn yngre än 15 år tvärtom ökar eftersom de inte kan lagföras eller åläggas vistelseförbud.

Men regeringen hörsammade inte kritiken.  

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att den nya lagen ska ses som ett komplement till tidigare beslut från regeringen, så som dubbla minimistraffet för grovt vapenbrott som trädde i kraft vid årsskiftet. 

– Jag tror att det är viktigt att vistelseförbud gäller barn från 15 år och vuxna. Skälet är att det ska vara ett verktyg som måste återspegla hur de kriminella nätverken fungerar, säger han.

Regeringen menar att nyrekrytering av unga ofta sker genom äldre barn och ungdomar som är närvarande i ett område. Så om äldre ungdomar förbjuds att vistas på vissa platser, kan det försvåra försök att rekrytera yngre barn.

– I praktiken kommer vistelseförbud för barn under 18 år att ske i nära samspel med skola och socialtjänst. Jag känner mig trygg i hur lagstiftningen är utformad och att polisen kommer använda den på ett balanserat sätt, säger Gunnar Strömmer.