– Personer som vanligtvis har varit på krogen har hittat till hotellen istället. Man tar in där, festar och hanterar narkotika, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Fenomenet är inte nytt, men blev markant då krogarna i samband med restriktionerna stängde tidigare.

För några helger sedan rapporterades ett tiotal narkotikabrott från hotell på Kungsholmen. Problemet har noterats på hotell i hela innerstan.

Hotellen har varit de nya 01- och 03-ställena?

– Ja, lite så. Framför allt på helgerna, säger Ola Åkesson.

Det handlar alltså dels om personer som normalt besöker krogar, dels om kända personer i den kriminella miljön som tar in på hotell i större utsträckning.

– Både för att bruka och för att sälja narkotika.

Bekräftar bilden

Johan Michelsen, vd för Hotel Group, där Best Western hotel ingår, skriver i ett mejl att man har sett en ökad problematik med festande och narkotika på vissa hotell under pandemin. Till exempel på hotellet vid Fridhemsplan, även om det är svårt att säga om det skulle vara mer drabbat än andra.

– Genom att beläggningen på hotellen har varit lägre har även tillgången på hotellrum varit betydligt högre vilket gjort att vissa kriminella element sökt sig hit.

Johan Michelsen poängterar att detta är inte något som är unikt för deras hotell eller för Stockholm utan något som märkts av i hela landet.

– Vi har ett bra och nära samarbete med polisen för att arbeta preventivt med det här.

Fredrik Elfgren, hotelldirektör för Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen, skriver i ett mejl att man arbetar med att skapa en miljö på hotellet som inte bjuder in till narkotikaanvändning eller annan kriminalitet. En del av det arbetet handlar om en nära dialog med polisen och genom nätverket Krogar mot knark.

– Jag har ingen bild av att vi just nu ser en ökad drog-användning i eller i anslutning till hotellet. Skulle det ske så skulle polisen vara de första som fick en påringning från oss.