Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna kräver tillsammans en oberoende extern utredning av stadens hantering av covid-19.

– Mot bakgrund av de prövningar vi gått igenom och de utmaningar som ligger framför oss är det nödvändigt att utvärdera stadens hantering av pandemin, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

När coronapandemin slog till förra våren var Sundbyberg inledningsvis en av de kommuner som drabbades hårdast i länet och smittspridningen var stor. Den 21 april hade redan 49 personer till exempel avlidit på något av Sundbybergs äldreboenden.

Brister på äldreboende

Kravet på en utredning har ställts som ett ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen. Styret har valt att skicka frågan för beredning hos tjänstemännen i staden.

I höstas visade en granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) också att det fanns brister i journalföringen på Bällstahof äldreboende, vilket innebar en patientsäkerhetsrisk enligt Ivo.

– Detta bekräftar behovet av en granskning, säger Marcus Jonsson (KD), oppositionsråd.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) säger att han hoppas att pandemin går mot sitt slut och håller med om att det nu är läge för en extern utredning av hela stadens hantering av pandemin.

– Vi är överens om att någon extern tittar på vad vi hade kunnat göra bättre och vad vi har gjort bra, säger Peter Schilling.

Nöjd med andra vågen

Han tycker att staden har hanterat pandemin väl – särskilt under den andra och tredje vågen. Dels på äldreboendena men också att skolorna till exempel har kunnat hålla öppet hela tiden.

– Det finns mycket att lära men också mycket att belysa som man har gjort bra under den här tiden. Det blir intressant att se vad utredningen visar, säger Peter Schilling.