Krav. Oppositionen i Sundbyberg kommunhus kräver att någon extern ska kolla på hur staden hanterat pandemin. Foto: Stefan Källstigen

Kravet: Utred hur staden hanterat pandemin

Politiska oppositionen vill se en oberoende och extern utredning av stadens hantering av coronapandemin. "Min förhoppning är att alla partier nu sluter upp bakom förslaget”, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd.

  • Publicerad 01:15, 8 jun 2021

Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna kräver tillsammans en oberoende extern utredning av stadens hantering av covid-19.

– Mot bakgrund av de prövningar vi gått igenom och de utmaningar som ligger framför oss är det nödvändigt att utvärdera stadens hantering av pandemin, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

När coronapandemin slog till förra våren var Sundbyberg inledningsvis en av de kommuner som drabbades hårdast i länet och smittspridningen var stor. Den 21 april hade redan 49 personer till exempel avlidit på något av Sundbybergs äldreboenden.

Brister på äldreboende

Kravet på en utredning har ställts som ett ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen. Styret har valt att skicka frågan för beredning hos tjänstemännen i staden.

I höstas visade en granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) också att det fanns brister i journalföringen på Bällstahof äldreboende, vilket innebar en patientsäkerhetsrisk enligt Ivo.

– Detta bekräftar behovet av en granskning, säger Marcus Jonsson (KD), oppositionsråd.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) säger att han hoppas att pandemin går mot sitt slut och håller med om att det nu är läge för en extern utredning av hela stadens hantering av pandemin.

– Vi är överens om att någon extern tittar på vad vi hade kunnat göra bättre och vad vi har gjort bra, säger Peter Schilling.

Nöjd med andra vågen

Han tycker att staden har hanterat pandemin väl – särskilt under den andra och tredje vågen. Dels på äldreboendena men också att skolorna till exempel har kunnat hålla öppet hela tiden.

– Det finns mycket att lära men också mycket att belysa som man har gjort bra under den här tiden. Det blir intressant att se vad utredningen visar, säger Peter Schilling.

Oppositionen vill ha svar på följande frågor

Smittspridningen på särskilda boenden var tidigt hög i Sundbyberg. Vad är skälet till detta och kunde staden gjort mer för att minska smittan?

Hur har arbetsmiljön för personalen inom framförallt äldreomsorg och barnomsorg varit under pandemin?

Har staden vidtagit tillräckliga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön?

Har politiken fattat nödvändiga beslut?

Finns det något politiken hade kunnat göra bättre?

Källa: M, KD, MP och V

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30