I Nacka ska tusentals bostäder byggas de kommande åren. Men det finns inga krav på några hjärtstartare.

– Tittar du på kartan i Nacka så finns hjärtstartarna där företagen finns. I Nacka forum finns det i flera butiker. Men i alla bostadsområden är det betydligt glesare, säger Jonas Köpcke, ordförande i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, BFHS.

Hjärtstartare i bostadsrätter

Det vill han ändra på. Han och BFHS vill ha en lag om hjärtstartare i bostäder som liknar den som finns för brandsyddsutrustning. Enligt lagförslaget blir bostadsrättsföreningar med minst tio bostäder skyldiga att sätta upp hjärtstartare.

– Det vore väldigt bra om vi hade en i varje port, annars börjar det ta för lång tid att hämta dem, säger Jonas Köpcke.

Förra torsdagen hade han ett möte bokat med riksdagsledamoten Jakob Olofsgård som tillhör regeringspartiet Liberalerna.

– Vi vill att politiker med makt tar sig an frågan och helst se att de motionerar om det. Men bara att vi får respons på den här nivån betyder ju att det politiska partiet är intresserat av ärendet, säger Jonas Köpcke.

Ekonomisk vinst

Han framhåller att det finns en ekonomisk vinning i att öka antalet hjärtstartare.

– Det finns väldigt många liv att rädda på människor i en produktiv ålder och kostnaden är väldigt låg. Det handlar inte om att bygga om Europavägar för miljarder utan genom enstaka tiotals miljoner kan vi rädda ett avsevärt antal liv.

Han hoppas att hjärtstartare blir en naturlig del när nya bostadsområden byggs.

– Alla vet att man ska ha brandsläckare. Men jag har inte sett något fastighetsbolag eller byggbolag som har ordnat hjärtstartare. Det byggs ju väldigt mycket i Nacka och det är bra att påminna om detta, säger Jonas Köpcke.