Går du till kyldisken i din närmaste matbutik kan du äta kräftor på studs. Plockar du ett paket ur frysdisken får du vänta några timmar innan de tinat på diskbänken. Men fiskar du egna – då är det dignande fatet av klarröda kräftor ett projekt som tar upp till en vecka.

– Från en del insjöar i länet kan du fylla ett badkar på en natt, men fiskar du i Mälaren så kan du behöva flera nätter, säger Ekeröfiskaren Eric Gencer.

I en del insjöar i länet finns det så mycket kräftor att du fylla ett badkar på en natt. I Mälaren är det lite skralare, menar Ekeröfiskaren Eric Gencer. 

I en del insjöar i länet finns det så mycket kräftor att du fylla ett badkar på en natt. I Mälaren är det lite skralare, menar Ekeröfiskaren Eric Gencer. 

Angie Gray

Burarna ska ner i sjön innan skymningen och sedan ska de vittjas ungefär var fjärde timma. Blir det för många kräftor i buren så riskerar man att de lyckas klättra ut igen. En kräftfiskenatt kan därför bli lång.

– Man blir tröttare och tröttare och är det ett kompisgäng som åker ut kan det lätt bli en del krökande mellan vittringarna. Det sker många drunkningar i samband med alkohol på sjön, säger Eric Gencer.

Men om man ser till att man håller det nyktert och säkert så är kräftfiske ett lätt och roligt typ av fiske, menar han. Särskilt som familjeaktivitet.

Som svamp och björnbär

– Jag fiskar varje år med mina barn. Det är en augustitradition, en säsonggrej på samma sätt som svampplockning och smaken av björnbär, säger han.

Det är kraft i klorna på en kräfta men håller man den över ryggen så kan den inte nå att nypa.  – På barn med små fingrar kan det göra rejält ont. Så det är bra att lära sig hålla i den på rätt sätt, säger Eric Gencer.

Det är kraft i klorna på en kräfta men håller man den över ryggen så kan den inte nå att nypa.  – På barn med små fingrar kan det göra rejält ont. Så det är bra att lära sig hålla i den på rätt sätt, säger Eric Gencer.

Angie Gray

16 augusti gick startskottet för det kräftfiske i Mälaren som tillåts med Stockholms stads fiskekort. Det håller sedan på fram till 7 september och under den perioden får du fiska under flera dagar och på olika platser, men du får inte fånga fler än 50 kräftor under hela perioden.

En natt – 18 sjöar

Vill du snabbt nå kvotan så ger fiskekortet också möjlighet att fiska i 18 insjöar i länet, men bara sista lördagen i augusti, fram till midnatt.

När kräftorna väl är fångade är det ytterligare väntan. Får kräftorna fasta ett tag så hinner de nämligen bajsa ur sig, vilket gör de trevligare att äta. Ett par dygn i en balja vatten är rekommendationen.

Eric Gencer använder havregrynsgröt som bete för att locka kräftan i buren.

Eric Gencer använder havregrynsgröt som bete för att locka kräftan i buren.

Angie Gray

När det sedan tillslut är dags att tillaga dem så tar även det sin tid, eftersom kräftorna behöver kokas några i taget.

– Lägger man i för många på en gång så sjunker temperaturen i kastrullen. Det ska stormkoka, då dör de direkt. När jag har ett badkar fullt så kan det ta en dag att koka alla, säger Eric Gencer.

Att de får dö så smärtfritt som möjligt och att man hanterar de levande kräftorna med omsorg är viktigt, menar han.

– Det är fina varelser och det är viktigt att vi behandlar dem med omsorg. Vi fiskar upp dem och äter dem, men det är ändå ett liv som vi ska visa respekt för.