TOMT. Från och med måndag nästa vecka bedrivs ingen undervisning inne på gymnasieskolorna. Foto: Most Photos

Kraftig ökning av nya covidfall igen i Sollentuna

Vecka 48 konstaterades 339 nya smittade i Sollentuna – nytt veckorekord – enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenteras i dag. Nu stängs alla landets gymnasieskolor och går över till distansundervisning de sista två veckorna före jul.

  • Publicerad 14:38, 3 dec 2020

Antalet nya smittade i Sollentuna ökade för varje vecka från mitten av oktober till mitten av november (vecka 43–46), men vecka 47 innebar en vändning då 253 fall var 26 färre än veckan innan.

Men nu har kurvan vänt uppåt igen. Brant uppåt. Den senaste statistiken visar att 339 Sollentunabor konstaterades smittade under vecka 48, vilket är fler än någon tidigare vecka.

Det betyder också att det totala antalet smittade har mer än fördubblats i Sollentuna på fyra veckor – från 1 009 efter vecka 44 till 2 101 efter vecka 48.

75 942 fall i regionen

Hela Region Stockholm hade 11 127 nya fall i vecka 48, också det nytt rekord, och totalt har nu 75 942 smittats i regionen.

För att försöka hejda smittspridningen stängs alla Sveriges gymnasieskolor från och med nästa vecka och resten av terminen. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven på en pressträff för en stund sedan.

– Landets gymnasielärare och elever måste ställa om. Som läget är nu är det behövligt, säger Stefan Löfven.

Inget tidigt jullov

Syftet är att begränsa trängseln i samhället, bland annat i kollektivtrafiken. Att det sker i samband med jullovet är tänkt att öka effekten.

Men statsministern var noga med att poängtera att det handlar om distans- eller fjärrundervisning, ingen tidigarelagd julledighet.

– Jag utgår från att ni landets gymnasieelever är kloka och förstår att det här inte är ett förlängt jullov. Ni går fortfarande i skolan och ska plugga. Jag litar på er, litar på att ni tar ert ansvar, säger Stefan Löfven.

Gäller till 6 januari

Begränsningen gäller till och med den 6 januari 2021.

– Det kommer en dag när vi kan lägga det här bakom oss. Men den dagen är inte här än, säger Stefan Löfven.

Gymnasiesärskolans undervisning ska fortsätta som vanligt och ska inte övergå till distans- eller fjärrundervisning.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24